За вегетарианските спагети ви трябват гъби,кромид лук, чесън, зехтин и червена чушка. Ето в какви пропорции са необходими тези продукти:
250 г спагети
200 г пресни гъби
1 малка глава кромид лук
1 червена чушка
1/2 чаша счукани орехови ядки
1-2 скилидки чесън
1-2 с.л. зехтин
Черен пипер и сол на вкус
Чери доматчета
1-2 стръка магданоз
Спагетите се сваряват и отцеждат. Гъбите се нарязват по дължина на тънки ивички. Лукът се нарязва на полумесеци. В дълбок тиган се загрява зехтинът и се прибавят лукът и гъбите. Задушават се за кратко време. Добавят се сварените и отцедени спагети заедно с орехите и пресования чесън. Всички съставки се разбъркват заедно. Овкусяват се с черен пипер и сол. Спагетите се украсяват с разрязани на половинки чери доматчета и се поръсва с нарязан свеж магданоз.
В дните от постите, когато се разрешава риба, може да се добави риба тон от консерва.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.