Райската ябълка изглежда като домат, но е с оранжев цвят. Ботаническото име на екзотичния плод "diospyros” означава "божествен огън”. Тя има специфичен тръпчив вкус, дължащ се на танините в нея. Вкусът и е много сладък. Танините оказват освежаващ ефект и повишават тонуса. Потискат развитието на бактериите, затова се препоръчва по една ябълка наден при настинка и грип. Помага да се преустанови диария и кървене в тялото.
Високото съдържание на глюкоза и фруктоза в райската ябълка подсилва работата на сърцето. Освен това действа засищащо и намаляват апетита.
Отличен източник на фибри и пектинови вещества, райските ябълки помагат за пълноценното храносмилане.
Изяжте райска ябълка, ако сте имали тежка вечер с много алкохол. Тя премахва гаденето при махмурлук.
Много богато е съдържанието на желязо в райските ябълки. То ги прави подходяща храна за анемични хора и тези, които са изтощени от тежко боледуване. Съдържанието на минерали като манган, мед, фосфор и калиций допълнително стимулират образуването на червени кръвни клетки.
Райски ябълки се препоръчват на хората с хипофункция на щитовидната жлеза, заради наличието на така необходимия им йод.
Бетакаротините са тези, които придават красивия оранжев цвят на райската ябълка и са изключително полезни за зрението, като забавят старческите промени в очите. Бетакаротините укрепват дихателната система. Те предпазват от увреждащото действие на свободните радикали заедно с ликопен и витамин А.
Честата консумация на райски ябълки повишава имунитете срещу вирусни инфекции, благодарение на витамин С.
Богатството на витамините от групата В играе важна роля в ензимните процеси и осигуряват нервната сила. Например, заради фолиевата киселина - В9, райските ябълки са почитана храна за мозъка. Недостигът на витамини В6 и В12 може да доведе до депресия, безсъние раздразнителност.
Те са богати са на полифеноли. Тези антиоксиданти участват като протектори в тялото срещу развитие на ракови образувания. Имат и противовъзпалителни възможности.