Индийският масаж на главата се практикува в родината си от стотици години. Той е част от древната наука за алтернативно лечение аюрведа, но е пренесен от Азия в Европа едва през втората половина на 20 век. Основните точки върху, които се фокусира лечебният масаж са лицето, ушите, врата, раменете и горната част на ръцете.

Целта на хората, които практикуват този вид масаж е да достигнат и стимулират точките от тялото, които са най-засегнати емоционално. Индийският масаж на главата може да се окаже много важна част от нашето напрегнато ежедневие, което прекарваме често пред компютрите и без особено много движения. Въздействайки върху най-засегнатите от стреса части от тялото, масажът е изключително отпускащ и изчистващ ума и съзнанието от излишни тревожни мисли. Заедно с това той стимулира циркулацията на кръв в главата и изостря всичките ни сетива.

Техниката...

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Индийският масаж на главата обикновено започва от гърба, където се комбинират техники на дълбок масаж и натиск на определени точки, което помага за релаксация на мускулите. Продължава се към раменете, които много често задържат цялата негативна енергия, стрес и умора в тялото.  Вратът трябва да бъде масажиран дълбоко, защото умората най-често се усеща там, което пък причинява главоболие и раздразнителност. С приближаването към горната част на главата, техниката става по-нежна и внимателна, а движенията бавни и кръгообразни. Завършващият елемент винаги е масаж на лицето, който ще стимулира циркулацията на кръв и ще тонизира кожата.

И докато повечето други отпускащи масажи изискват определени условия, за да бъдат осъществени, то тази техника може да бъде прилагана навсякъде, независимо дали сте у дома или в офиса, дали сте голи или облечени.

И още: масажът на главата не само ще релаксира тялото, но е препоръчван при много заболявания, включително хронични: мигрена, главоболие, синузит, безсъние, астма и нарушен сън.