Пресните моркови са твърди и трудни за ядене от хора с лесно кървящи венци, липсващи зъби и със зъбни конструкции. Затова пък може да се възползвате от сладостта им като ги ядете настъргани и във вид на сок. Ако вземете в съображение, че морковите са кореноплоден зеленчук и растат в почвата, преди консумация задължително трябва да обелите външния им слой.
Морковеният сок и бета-каротинът в него стимулират възстановяването на стомашната лигавица.
Супата и сокът от моркови са подходящи дори за деца, когато имат нарушено храносмилане.
Вкусен и полен е комбинираният сок от моркови със зелени ябълки и корен джинджифил. Втори вариант за фреш е комбинацията от моркови с домати и свеж джоджен.
Морковите са най-богатият източник на бета-каротин, който е важен провитамин. След консумацията им, бета-коротинът се трансформира в черния дроб в един от най-мощните антиоксиданти в тялото – витамин А.
Витамин А помага на устойчивостта на клетките срещу вирусите и срещу раковото им израждане като предпазва тялото от увреждащият ефект на свободните радикали. Заедно с наличието на витамин С поддържа здравето на венците.
Вземат участие в производството на очните пигменти. Общо казано морковите са особено ценни за зрението.
Другите полезни съставки на морковите
Морковите съдържат изобилие от фибри, които помагат на храносмилането и участват в предпазването от рак на дебелото черво.
Фибрите заедно с микроелементът хром играят важна роля в стабилизиране нивото на кръвната захар. Тази комбинация е особено необходима в моментите за справяне с чувството на глад при контролиране на захарния диабет.
100 г моркови съдържат само 40 калории.
Солидното съдържание на витамин В6, В2 и фолиева киселина в морковите действа като ко-фактори на ензимите, които подобряват метаболитните процеси в организма.
Поддържат репродуктивното здраве, специално продукцията на спераматозоиди.
Съдържанието на витамин К в морковите влияе върху правилното съсирване на кръвта и за бързото зарастване на раните.