Неразумното скачане от леглото веднага, след като чуете алармата на будилника, натоварва прекомерно кръвоносната система.

„Да полежиш известно време в леглото, да се разтегнеш правилно, да станеш, без да бързаш, е не само приятен, но и здравословен начин да започнеш новия ден”, обяснява Игор Орлов, невролог, рефлексотерапевт и ръководител на Центъра за медицинска акупунктура в Москва, цитиран от БГНЕС.

"Внезапното преминаване от хоризонтално в изправено положение натоварва кръвообращението. Ето защо, когато чуете алармата и се събудите, трябва да останете в леглото за известно време и да направите няколко упражнения за разтягане на мускулите", съветва той.

Снимка: istockphoto.com

Разтягането трябва да бъде бавно, без големи физически усилия и тогава ще помогне за плавното активиране на кръвообращението и преминаването от сън към бодърстване.

"Обикновено първо трябва да раздвижите пръстите на краката си, след това стъпалата, можете да разтегнете бедрата, коленете, да извиете гърба, да отметнете ръцете си назад, да раздвижите врата си. След това станете бавно и без резки движения", казва специалистът.

Ако не спазвате това правило, всяка сутрин, когато внезапно преминете от хоризонтално в изправено положение, ще усещате дискомфорт.

Снимка: iStock

"На първо място, съществува така нареченият "ортостатичен колапс", който представлява внезапна загуба на налягане поради рязкото преминаване от хоризонтално в изправено положение. Кръвта се оттича от мозъка, появява се замайване, човек може да загуби равновесие, да падне и да се нарани. В екстремни случаи можете дори да загубите съзнание", предупреждава Орлов.