През годината с непрестанните научни изследвания и медицински открития, които ви представяме, опитваме се да не пропускаме нищо важно. В една година, изцяло доминирана от новия коронавирус и пандемията от COVID-19, която причини, безспорно най-значими бяха резултатите в разработване на ваксини за имунизация срещу заразата. Нека си припомним кои бяха най-значимите научни и медицински пробиви за последните дванадесет месеца.

Още през юли за експерименталната ваксина на Moderna срещу COVID-19, наречена mRNA-1273, беше съобщено, че е безопасна и провокира имуннен отговор при всички 45 здрави доброволци в първо проучване, проведено за първи път при хора.

Антибиотиците при деца под 2 години водят до здравословни проблеми в детството - включително астма, алергичен ринит, проблеми с теглото и затлъстяване, хранителни алергии, хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, цьолиакия и атопичен дерматит.

Отровата на медоносните пчели е способна да убива клетките на рак на гърдата - откритието е описвано като "вълнуващо" от учените, но те предупреждават, че са необходими допълнителни изследвания.
Няма безопасно ниво на консумация на кофеин за бременни жени и бъдещи майки - настоящите здравни препоръки относно консумацията на кофеин по време на бременност се нуждаят от "радикална ревизия", заявява проф. Джак Джеймс от университета в Рейкявик.

Употребата на марихуана по време на бременността е свързана с аутизъм при децата - "за жените, които са употребявали канабис по време на бременността, е било 1,5 пъти по-вероятно да имат дете с аутизъм".

Момичетата, родени с цезарово сечение, може да са по-предразположени към затлъстяване и диабет - медицинските специалисти алармират за намаляването на общата честота на ражданията със секцио.

Консумацията на прясно мляко може да увеличи с до 80% риска от рак на гърдата при жените - дори една чаша (240 мл) прясно мляко на ден може да увеличи риска от развитие на раковото заболяване с 50%.

Белите дробове могат да се възстановят "магически" след спиране на цигарите - ефектът се наблюдава дори при хора, които са пушили по кутия цигари на ден в продължение на 40 години, преди да се откажат от вредния навик.

Дори еднократна доза от "магическите гъби" облекчава дълготрайно тревожността и депресията при онкоболни - пациентите съобщават още за намаляване на безнадеждността, обезкуражаването и безпокойството от смъртта повече от четири години след получаването на еднократна доза в комбинация с психотерапия.

Безопасни ли са слънцезащитните кремове? Съставките им проникват в кръвта - активните съставки в популярните слънцезащитни кремове могат да бъдат абсорбирани през кожата в кръвта до такива нива, които надвишават прага на Американската агенция за храните и лекарствата.