Австралийски учени твърдят, че са установили, че отровата от медоносните пчели унищожава агресивните клетки на рака на гърдата в лабораторни условия, съобщава Би Би Си.

Отровата - и съединението в нея, наречено мелитин - са били използвани срещу два вида рак, които са трудни за лечение: тройно отрицателен и обогатен HER2.

Откритието е описвано като "вълнуващо" от учените, но те предупреждават, че са необходими допълнителни изследвания.

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак, засягащ жените по света.

Въпреки че има хиляди химични съединения, които могат да се борят с раковите клетки в лабораторни условия, учените казват, че има малко такива, които могат да бъдат произведени като лекарство за хората.

По-рано беше установено, че пчелната отрова има противоракови свойства за други видове рак - като меланома (рак на кожата).

Изследването на института за медицински изследвания Хари Перкинс в Западна Австралия е публикувано в престижното списание Nature Precision Oncology.

В настоящото изследване учените тества отрова от над 300 медоносни пчели и земни печели.

Установено е, че екстрактите от медоносни пчели са "изключително мощни", каза ръководителката на изследването д-р Сиара Дъфи.

Установено е, че концентрация от отровата на медоносните пчели убива раковите клетки в рамките на един час, като причинява минимално увреждане на останалите клетки. 

Изследователите също така установяват, че съединението мелитин само по себе си е ефективно за "изключване" или нарушаване на растежа на раковите клетки.

Докато мелитинът се среща естествено в отровата на пчелите, той може да бъде произведен и синтетично.

Традиционно тройно-отрицателният рак на гърдата - един от най-агресивните видове - се лекува с операция, лъчетерапия и химиотерапия. Той представлява 10-15% от общия брой случай.

"Показателно е, че това проучване показва как мелитинът пречи на сигналните пътища в клетките на рака на гърдата, за да намали клетъчното възпроизводство", каза проф. Питър Клинкен.

"То предоставя още един прекрасен пример за това как съединенията в природата могат да се използват за лечение на човешки заболявания", допълва специалистът.

Но изследователите предупреждават, че е необходима още работа, за да се види дали отровата действително може да се използва като лекарство в борбата с рака на гърдата и други туморни заболявания.

Други изследователи на рака са съгласни. "Това е на много ранен етап", каза доц. Алекс Суорбрик от института за медицински изследвания Гарван в Сидни.

"Много съединения могат да убият клетката на рака на гърдата в лабораторни условия или при опити с лабораторни мишки. Но има дълъг път, докато тези открития стигнат до нещо, което може да промени клиничната практика", каза той пред Би Би Си.