Пиенето на две чаши прясно мляко дневно може да увеличи риска от рак на гърдата при жените с до 80%, сочат резултатите от голямо научно изследване, цитирано от британския "Дейли мейл".

Национална здравна служба във Великобритания препоръчва на възрастните да консумират повече краве мляко, тъй като то е богато на протеини и калций, но американски изследователи от университета Лома Линда в Калифорния заявяват, че на подобни препоръки трябва да се гледа с повишено внимание.

Изследването на специалистите обхваща 53 000 жени в продължение на повече от 8 години, като установява, че консумирането на дори малко количество прясно мляко всеки ден е свързано с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Снимка: Unsplash/Jess Eddy

Консумирането на прясно мляко, еквивалентно на количеството в малко лате, е свързано с 30% повишен риск, докато при една чаша (240 мл) прясно мляко дневно скача на 50%. За тези, които пият от две до три чаши на ден, опасността от развитие на туморното заболяване се покачва до 70-80%.

Докато изследването е било наблюдателно и не може да докаже причинна връзка, учените смятат, че наличието на хормон в кравето мляко може да е причината за увеличения риск от рак на гърдата при жените. Инсулиноподобният растежен фактор (IGFD-1) е разглеждан и в предишни изследвания като фактор, който насърчава развитие на тумора в ключовите етапи.

Ракът на гърдата е най-честата форма на туморните заболявания във Великобритания и САЩ, като всяка година отнема живота на около 55 000 британки и 276 000 американки.

Снимка: Unsplash/Debby Hudson

В настоящото проучване са анализирани хранителните навици на близо 53 000 жени в Северна Америка, всички от които първоначално са били без раково заболяване, като са били наблюдавани над осем години.

Жените са попълвали въпросници за своя хранителен режим няколко пъти седмично, като са отбелязвали какво са консумирали всеки ден. Те също така са отговаряли на въпроси за фамилната си история за рак на гърдата, употреба на лекарства, скрининг на рак на гърдата и основните медицински състояния.

До края на проучването са били регистрирани 1057 нови случая на рак на гърдата по време на проследяването. Няма разлика в увеличения риск от рак на гърдата между пълномаслено, нискомасленото или обезмаслено прясно мляко, като и трите водят до увеличение на риска от развитие на раковото заболяване.

Изследването не открива връзка между алтернативите на прясното мляко - като бадемово, овесено или соево мляко, и увеличения риск от рака на гърдата.

Снимка: Unsplash/Noemí Jiménez

"Млечните храни, особено прясното мляко, са свързани с повишен риск, а данните прогнозират значително намаляване на риска, свързан със заместване на прясното мляко със соево", коментира ръководителят на изследването проф. Гари Фрейзър, специалист по кардиология и хранене.

"Пиейки до една чаша прясно мляко на ден, свързаният риск от рак на гърдата се повишава до 50%, а за тези, които пият 2-3 чаши на ден, рискът се увеличава допълнително – от 70 до 80%. Данните от това изследване предполагат, че хората трябва да гледат на препоръката да пият три чаши прясно мляко дневно с повишено внимание", допълва експертът от калифорнийския университет.

Настоящото проучване не успява да докаже достатъчно силна връзка за увеличения риск от рак на гърдата при жените, които консумират много сирене и кисело мляко.