"Човек сам кове собственото си здрaве и болест", казва Буда. И още: "Човек трябва да пази здравето си, за да се радва на ясно съзнание". През годината с непрестанните научни изследвания и медицински открития, които ви представяме, опитваме се да не пропускаме нищо важно. Нека си припомним кои бяха най-значимите научни и медицински пробиви за последните 12 месеца.

Боята за коса и ракът на гърдата

Темата за боядисване на косата и използването на козметични продукти като химикали за изправяне на коса касае почти всяка жена. Американско проучване предполага, че рискът от рак на гърдата може да се увеличи при по-честа употреба на тези химически продукти за коса.

Бременните жени и глобалното затопляне

Темата за глобалното затопляне и климатичните промени ще се превръща в номер едно за човечеството в бъдеще, тъй като е в негови ръце да обърне или забави процеса.  Глобалното затопляне може да накара жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от изследване на американски учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, тъй като горещото време повишава нивата на хормоните, свързани със започване на родилните мъки.

Тютюнопушенето и психичното здраве

Тютюнопушенето е един от най-големите бичове за човечеството, като всяка година е отговорно за преждевременната смърт на милиони хора по света. Сега британски изследователи от университета в Бристъл откриват връзка между пушенето на цигари и повишения риск от развитие на депресия и шизофрения.

Ваксината срещу рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаното туморно заболяване сред жените, но сега ваксина, която предотвратява рецидивите и развитието на рак на гърдата и яйчниците, може да стане достъпна до по-малко от десетилетие, според американски изследователи от клиниката Майо в Джаксънвил, Флорида. Специалистите са разработили имунотерапевтично лечение, което тренира имунната система да разпознава и убива клетките на рака на гърдата.

Природата и благосъстоянието

Природата е способна да подобрява благосъстоянието на хората, ако прекарват достатъчно време сред нея. Но колко точно е достатъчно? Прекарването на 120-300 минути седмично сред природата повишава чувството за благосъстояние, показва изследване на Медицинското училище на Ексетър.

Замърсяването на въздуха и психичните разстройства

Една от най-горещите теми в София и България през последните няколко години е замърсяването на въздуха. Сега ново проучване на американски учени от университета на Чикаго заключава, че излагането на мръсен въздух, особено през първите 10 години от живота, може да има значителна роля в развитието на психиатрични разстройства като биполярно разстройство, шизофрения и депресия.

Женската виагра

Лекарство за понижено сексуално желание при жените одобри Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ - лекарственото вещество бремеланотид, продавано под търговското наименование "Vyleesi" от "AMAG Pharmaceuticals", е инжекция, която може да бъде поставена преди сексуален акт.  Това е нов опит за "женска виагра", който да помогне на дамите да се справят със сексуалната дисфункция.