За вредите от мръсния въздух сме писали много, но сега ново проучване на американски учени от университета на Чикаго заключава, че излагането на мръсен въздух, особено през първите 10 години от живота, може да има значителна роля в развитието на психиатрични разстройства.

Високите нива на замърсяване на въздуха могат значително да повишат риска от влошаване на психичното здраве. Проучването анализира данни от САЩ и Дания, за да разкрие възможната връзка между замърсяването на околната среда и психиатричните разстройства.

Новото изследване установява, че процентите както на биполярно разстройство, така и на депресия са по-високи сред хората, живеещи в райони с лошо качество на въздуха.

Снимка: iStock

Изследователите също така заключават, че за датчаните, които са живели в замърсени райони през първото десетилетие от живота си, съществува над два пъти по-голяма вероятност да развият личностни разстройства и шизофрения. Същото се наблюдава и сред американците в изследването. 

Съществуват редица потенциални причини за развитие на психични разстройства и заболявания, като в настоящото проучване специалистите разглеждат по-отблизо как специфичен фактор на околната среда - замърсяването на въздуха - влияе върху мозъка и вероятността от психиатрични разстройства.

"Изведохме хипотезата, че замърсителите на въздуха могат да засегнат мозъка на човек чрез невровъзпалителни пътища, за които също е доказано, че причиняват признаци на депресия при проучвания с животни", коментира ръководителят на изследването Андрей Ржецки от университета в Чикаго в Илинойс.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "PLOS Biology".