"Няма да контролираме пандемията", каза шефът на кабинета на президента Тръмп Марк Медоус пред CNN. В "другият ъгъл на тепиха" обаче е американският експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, който не само не се отказва от борбата с COVID-19, но и иска да я спечели. 

За него едно от най-мощните и "нискотехнологични" неща, които всеки може да направи в момента, за да контролира разпространението на COVID-19, е изключително просто: продължете да носите маските.

 


"Не правим това постоянно и затова ги има тези скокове в ръста на заразените", каза Фаучи в интервю за CNN. "Ако хората не носят маски, тогава може би трябва да го наложим", добави той.

В публикация на Американската медицинска асоциация (JAMA) д-р Андреа Лернър и д-р Грегъри Фолкерс пишат, че появата на ефективна ваксина ще може да върне живота в нормалния му ритъм, но дотогава има само няколко, при това лесни неща, които всеки може да прави. Носенето на маска е основното.

Те подчертават, че нито една мярка, прилагана самостоятелно, не е ефективна. Но взети заедно - маски, дистанция, хигиена, тестване и проследяване, могат да помогнат за драстичното намаляване на броя на коронавирусните инфекции. 

 

 

5-те най-сериозни причини да се носят маски

Фаучи и колегите му твърдят, че е наистина важно всички да продължат да си слагат маската по време на тази пандемия, защото:

1. Там, където се използват маски, степента на заразяване пада.

2. Въз основа на проучвания е установено, че в болниците и домове по целия свят, навсякъде, където се носят маски, скоростта на предаване на коронавируса намалява.

3. Изследване сред 124 домакинства в Пекин, проведено в началото на пандемията, установява, че вторичните инфекции се понижават със 79%, ако се носят маски.

4. В най-голямата болнична система на Масачузетс, след като всички здравни работници и пациенти започват да носят маски, степента на положителни тестове сред здравните работници спада от 14,65% на 11,46%.

5. Според най-новите моделиращи модели, ако всеки американец си сложи маска сега, до март може да бъдат спасени още 63 000 души в САЩ.

Снимка: instagram.com/doc.fauci/