Чаят улонг може да допринесе за забавяне и спиране на растежа на раковите клетки, сочат резултатите от съвместно изследване на американски учени от Университета в Сейнт Луис в Мисури и медици от Fujian Medical University в Китай.

Специалистите са открили доказателства, че чаят улонг може да доведе до увреждане на ДНК на раковите клетки при рак на гърдата и да забави растежа и спре развитието на туморите в лабораторни условия, като като по този начин предлага потенциална нетоксична терапия за предотвратяване на рак на гърдата при жените.

Снимка: iStock

Учените са тествали екстракт от чая върху проби от туморни клетки на млечната жлеза, като са на мнение, че редовната консумация на улонг може значително да намали риска от развитие на рак на гърдата.

Повече от 250 000 жени в САЩ са били диагностицирани с рак на гърдата през 2018 г., като над 41 000 пациентки са починали от заболяването.

Улонг е полуферментирал чай, който комбинира най-добрите качества на зеления и черен чай. Подобно на другите видове чай, улонг е богат на антиоксиданти и витамини.

Чаят улонг е традиционен за азиатските страни Китай и Тайван. Съществуват три основни типа улонг в зависимост от степента на окисляване на чаените листа. 

Снимка: iStock

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Anticancer Research".