.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Обработеното месо повишава с 9% риска от рак на гърдата

Евгений Милов | преди 44 седмици
Обработено месо
Снимка: iStock
Консумирате ли бекон, колбаси и шунка?

Жените, които консумират преработено месо - като бекон, колбаси и шунка, са с повишен риск от рак на гърдата, твърдят изследователи от Харвард.

Специалистите са анализирали проучвания, включващи медицинските данни на повече от 1,2 млн. жени, като са установили, че тези, които редовно консумират преработено месо, са с 9% по-голяма вероятност да развият рак на гърдата.

"Проучването установява значителни асоциации между яденето на обработено месо и риска от рак на гърдата. Намаляването на консумацията на обработеното месо изглежда полезно за предотвратяването на рак на гърдата", заявява ръководителката на изследването д-р Мариам Фарвид от Харвардския университет.

Въпреки това, експертите заявяват, че констатациите от проучването трябва да се разглеждат с повишено внимание, тъй като то оставя "много въпроси без отговор" и не доказва, че по-голямата консумация на преработени меса води директно до рак на гърдата, коментира проф. Кевин Макконуей от "Open University", Великобритания.

Яденето на сусам предпазва от рак на гърдата100 грама струват 1 лев

Световната здравна организация (СЗО) категоризира обработеното месо като канцерогенно вещество за човешкия организъм.

"Доказателствата за класифицирането на обработеното месо като канцерогенно вещество са сериозни, но действителният риск за индивидите е много малък", казва Гюнтер Кунне, професор по хранене и здраве в Университета на Рединг, Великобритания.

Изследване на шотландски учени от Университета на Глазгоу потвърждава, че консумацията на обработени меса води до повишен риск от развитие на рак на гърдата - дори 9 грама дневно крият риск.

Обработеното месо в колбасите повишава риска от рак на гърдатаСалам за закуска? По-добре не - дори 9 грама дневно крият риск
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?