.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Яденето на сусам предпазва от рак на гърдата

Евгений Милов | преди 1 година
сусам
Снимка: Flickr/Harry McGregor
100 грама струват 1 лев

Яденето на сусам може да понижи риска от развитие на рак на гърдата - едно от най-разпространените заболявания сред жените, което ежедневно засяга 150 жени във Великобритания.

Здравословният ефект на сусама срещу туморите се дължи на наличието на лигнани, които при консумация се трансформират в човешкия организъм в специфични съединения, борещи се с рака.

Освен това сусамовото семе е изключително богато на фитоестрогени, които помагат за регулацията на производството на естрогени в организма на жените, пише още британският "Daily Express", позовавайки се на резултатите от научни изследвания и информация на организацията за изследване на рака "Cancer Research UK".

Сусамът съдържа и сезамин - едно от основните вещества в семената, за които е доказано, че спират развитието на раковите клетки.

Това прави сусамът отлично средство за превенция срещу коварното заболяване, тъй като цената му за килограм на пазара е 11 лева, или около 1 лев за 100 грама.

Хранителната стойност на 100 грама белен сусам включва 22,3 гр. протеини, 56,4 гр. мазнини, 3,7 гр. въглехидрати и 7,8 гр. фирби. Сусамът е наситен на полезни ненаситени мазнини, отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Смленият сусам (тахан) е основен продукт при производството на сусамовата тахан халва, както и при приготвяне на хумус.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?