„Менструация от А до Я“ на Вера Маркова е книга с образователна мисия, която цели да изгради положително отношение към менструацията и да помогне на читателите да се грижат по-добре за себе си и близките си.

Представянето на книгата ще се състои на 11 юли 2024 г. в „Щрак“, София от 19 часа. Книгата съдържа над 80 цветни илюстрации от талантливия художник Иван Домузчиев и инфографики от Кристин Баджева.

Библиографията на книгата „Менструация от А до Я“ съдържа изследвания на международни учени от университети като „Харвард“, „Макгил“, „Станфорд“ и други и е над 50 страници. Можете да поръчате книга предварително с 14% отстъпка тук.

Авторката Вера Маркова се бори с дезинформацията и менструалната бедност в България чрез петицията си за намаляване на ДДС върху менструалните продукти.

Мярка, която вече е приложена в повече от половината страни-членки на Европейския съюз. Петицията апелира към преразглеждане на закона за данък върху добавената стойност, чл. 66а, в който да бъдат добавени менструалните продукти за жени и момичета, за да може ДДС върху тях да бъде 9%, а не 20%. Менструацията е част от женската анатомия, а не нещо, което избираме дали да се случва или не за разлика от посещението на хотел и ресторант, които през последните четири години се облагаха с 9%.

Любопитен факт: Знаете ли, че средностатистическата жена използва около 11 000 еднократни менструални продукти през цялата си репродуктивна възраст? Всеки от тях се разгражда за около 400 – 800 години, а ако ги подредим един върху друг, ще получим конструкция с височина от 1.6 км – колкото 5 Айфелови кули!

„Написах книгата, водена от личната си история в борбата с диагнозата „ендометриоза“, която беляза тийнейджърските ми години. Обещах си, че болката, която изпитах, няма да бъде напразна и че ще намеря отговори на всички въпроси, които си задавах като дете с дисменорея (болезнена менструация)“ – споделя авторката.

Вера Маркова е гражданин на света – завършва университет във Великобритания, работи в Белгия, Индия, Кения. Все държави, в които женското здраве е приоритет. Менструалната хигиена се обсъжда спокойно и има въведени множество качествени мерки.

Международният опит на авторката я кара да се замисли защо България продължава да обвива менструацията в тайнство и до какво води това.

Вера решава да допринесе за менструалното образование в страната като събира полезна информация за подходящи храни и спортни активности през различните фази на менструалния цикъл, значението на цветовете на менструалното течение, истории за отбелязване на първа менструация. Проследява развитието на разнообразни менструални продукти и разбира как влияят на женското здраве, финанси и природа. Споделя както за страданието на жените, които са засегнати от менструална бедност, така и за полезните мерки, за които се борят хиляди активисти по света като премахване/намаляване на ДДС върху менструалните продукти и приемане на план за предоставяне на безплатни менструални продукти на момичета и жени в нужда.

Книгата „Менструация от А до Я“ е изцяло български продукт, като шрифтът ѝ е първият на кирилица, създаден специално за хора с дислексия от Кристина Костова, а фолиото, в което пристига опакована всяка книга, е изцяло рециклируемо и компостируемо.