Практикуването на медитацията и подобни техники за релаксиране оказват сериозна психологичната помощ на онкоболните и пациентите в ремисия, излекували се от раковото заболяване.

Намаляването на страха и безпокойството е било "достатъчно за подобряване на психологичното и емоционалното благосъстояние на пациентите", коментира ръководителката на изследването д-р Джейн Бийт от Университета на Сидни, Австралия.

Страхът от рецидив е особено осезаем при по-младите пациентки, преборили рака на гърдата – 70% от младите жени, засегнати от рак на гърдата, се страхуват от евентуална му поява в бъдеще.

Безпокойството от прогресиране на заболяването тревожи и 50% от всички пациенти, засегнати от някакъв вид рак, но вече са в ремисия – страх, който може до такава степен да ги скове, че да отрови живота им, като рефлектира негативно върху поведението и контактите им с останалите хора.

Изследването обхванало над 200 пациенти в пълна ремисия след раково заболяване – половината, от които участвали в пет терапевтични сеанси за отпускане между 60 и 90 минутни, включващи упражнения за мускулна релаксация, медитация и визуализиране.

Резултатите от направените тестове за измерване на страха от поява на рецидив сочат, че тревожността намаляла двойно у извършвалите релаксиращи упражнения само за пет сеанса.