Пчелният мед се препоръчва в диетата на бъбречно и чернодробно болни хора. Над 70-те му съставки регулират ферментационните процеси, подобрява перисталтиката на червата и влияят благоприятно при хроничен запек. Захарите му се резорбират направо, без да дразнят стомашната лигавица. Витамините: В1, В2, В3, В5, В6, С, Е, К, и множество ензими, правят меда отлично средство за стимулиране на имунната защита, образуване на кръвни клетки и хемоглобин.

Лъжичката пчелен мед добавяйте към билковите чайове след като чаят се поохлади.

Черна ряпа и мед

Три броя обелена черна ряпа се прекарват през сокоизтисквачка. Към получения сок се добавя лъжица пчелен мед. През 2 часа се пие по 1 лъжица от подсладения сок, докато се успокои кашлицата.

http://ladyzone.bg/article/zdraven-blog/medat-pridava-sila.html

Канела с мед

За редукция на теглото се пие сутрин на гладно и вечер преди лягане чаша топла вода с 1 чаена лъжичка пчелен мед, поръсена с канела. Тази комбинация в следобедните часове може да се пие за преодоляване на умората.

Сутрин  за свеж дъх в устата се използва за гаргара разтвор от мед и канела.

При сърдечно-съдови заболявания за укрепване на артериалните съдове се препоръчва закуска от филийка намазана със смес от мед и щипка канела на прах.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Куркума и мед

Мед в комбинация с със смляна на прах куркума е много ефективно средство за раздразнено гърло. Достатъчно е два-три пъти през деня да изяждате по 1 чаена лъжичка мед с куркума, колкото върхът на чаена лъжичка.

Джинджифил и мед

При възпалено гърло се пие чай от джинджифил. Обелен и нарязан на тънки шайбички свеж корен от джинджифил, се залива с половин литър вряла вода. Оставя се за около 15 мин. След това се прибавя и меда.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Разразнено гърло се успокоява от топъл чай с ¼ ч.л. джинджифил на прах и ¼ ч.л. куркума на прах, подсладен с лъжичка мед.