През лятото на 2024 г., което астрономически настъпи на 20 юни, е пикът на слънчевата активност, съпътстван от магнитни бури.

Пикът на активността им беше на 16-17 юни. По-слабо интензивните бури пък преминаха на 1-2 юни.

На датите 22-23 и 28-29 – магнитни бури също ще има.

Всички дати на магнитните бури през юни 2024:

3-4 юни – слаба магнитна буря;

10 юни – слаба магнитна буря;

15 юни – магнитна буря със средна интензивност;

22 юни – магнитна буря със средна интензивност;

23 юни – силна магнитна буря;

28-30 юни – слаба магнитна буря.

Магнитните бури влияят на мозъка и причиняват главоболие, депресия и безсъние. Ако се чудите защо не сте в най-добрата си физическа и ментална форма през този месец – ето каква е причината.

Остава само една по-силна магнитна буря и тя е на 23 юни. Погрижете се за здравето си и не се претоварвайте в този ден.

Каква е рецептата за преодоляване на последиците от магнитните бури?

Снимка: iStock

Учените съветват да ставате по-внимателно от леглото, да имате повече движение и разходки, спорт и умерена физическа активност, всичко това съчетано с по-лека храна.

Магнитните бури имат собствена класификация, при която К-индекс 1 е най-слабата активност, незабележима за хората, а К-индекс 9 е мощна магнитна буря от червено ниво, която може да причини не само влошаване на човешкото здраве, но и северни сияния и неизправност на всякакви технологии.

Как магнитните бури влияят на хората?

Снимка: iStock

Учени и изследователи от цял свят вече са провели множество проучвания за връзката между магнитните бури и човешката дейност. Съществуват доказателства в подкрепа на идеята, че магнитните бури оказват влияние върху здравето и настроението на хората. В такива дни хората са много по-склонни да се оплакват, че се чувстват зле, и да посещават лекари, особено кардиолози.