Продължаваме да разкриваме ползите за здравето при лечение и отслабване от куркумата и нейната мощна съставка - куркумина - благодарение на съветите от фитнес инструктора Станимир Михов. Този път разкриваме потенциалните странични ефекти при прием на куркума или куркумин, както и 2 основни здравословни рецепти с билката.

Странични ефекти

Някои хора съобщават за алергични реакции, най-вече при прием на куркума като подправка към храната, при приложение върху кожата или при много високи дози като добавка. Те включват:

Гадене и диария

Повишен риск от кървене

Повишени стойности при чернодробни изследвания

Хипер активни контракции на жлъчния мехур

Понижено кръвно налягане

Маточни контракции при бременни жени

Хората, които приемат определени медикаменти, също трябва да бъдат внимателни, когато използват куркума в храната си или под формата на таблетки. Активното вещество в куркумата може да се намеси в действието на антикоагуланти като аспирин, клопидогрел и варфарин. Също така, може да промени действието на медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства. Като при всяка друга хранителна добавка или билка, използвайте както е указано или се консултирайте със специалист. Не изключвайте напълно куркумата, ако сте на предписани лекарства, тъй като органична куркума или екстрат от лечебната билка, ще помогне да се намалят неблагоприятните ефекти на лекарството.

Проблеми с черния дроб при прием на високи дози куркума

Високите дози (над 15 гр. дневно) куркумин могат да увредят черния дроб, показват данните от изследване върху животни, проведено от Националния център за алтернативна медицина на САЩ. Макар да не са документирани случаи за токсикация на черния дроб при хора, приемали куркумин под формата на таблетки, все пак има установени изменения в нивата на чернодробните ензими при взети кръвни изследвания. Затова, ако имате история свързана с чернодробни проблеми, консумирайте куркума към храната си в умерени количества, а когато приемате куркумин като хранителна добавка, винаги спазвайте предписаните указания и препоръки.

Взаимодействие на куркума и куркумин с медикаменти

Хранителните добавки с куркумин имат способността да си взаимодействат с някои медикаменти. Както беше споменато, куркуминът има силно действие при диабет и регулиране на кръвната захар. Затова, ако приемате лекарства против диабет, които понижават нивата на захарта в кръвта, консумирането на куркума и добавки с куркумин може да доведе до опасно ниски за здравето нива. Куркуминът има и изтъняващ кръвта ефект, т.е. намалява способността ѝ за съсирване. Когато се приема заедно с други изтъняващи кръвта медикаменти (като например аспирин), куркуминът може да увеличи риска от силно кървене. 

Рецепти с куркума

Чай от куркума за отслабване

Благодарение на тази рецепта за чай от куркума можете да постигнете допълнително отслабване и да направите прочистване на организма.

Съставки

3 с.л. куркума на прах

1 ч.л. смлян карамфил

2 с.л. смлян кардамон

2 с.л. джинджифил

1 и 1/2 литри филтрирана вода

стевия за подслаждане

ядково мляко (по желание)

Чай от куркума – Златно мляко

Една от любимите рецепти за извличане на здравословните ползи от куркумата е чай от куркума „Златно мляко“.

Съставки

1 чаша кокосово мляко

1 чаша вода

1 с.л. масло от гхи

1 с.л. натурален мед

1 сл.л. куркума (на прах, настърган корен или хранителна добавка)

Хранителна информация за куркумата (100 гр)

Калории (kcal) 354

Общо мазнини 10 гр.

Наситени мазнини 3,1 гр.

Полиненаситени мазнини 2,2 гр.

Мононенаситени мазнини 1,7 гр.

Холестерол 0 мг.

Натрий 38 мг.

Калий 2 525 мг.

Общо въглехидрати 65 гр.

Баластни вещества 21 гр.

Захар 3,2 гр.

Белтъчини 8 гр.

Витамин C 25,9 мг.

Калций 183 мг.

Желязо 41,4 мг.

Витамин B6 1,8 мг.

Магнезий 193 мг.

Заключение

Куркумата е една от най-мощните билки и съдържа изключително много здравословни ползи. Не случайно е толкова широко изследвана през последните години и набира изключителна популярност при превенция и борба с болести (рак, сърдечни проблеми, диабет и кръвна захар и др.), в спорта (отслабване, засилване на метаболизма), в хранителната индустрия и други отрасли.

Много от ползите за здравето на куркумата могат наистина да бъдат усетени при редица неразположености, за разлика от други билки. Mоже да я използвате за подобряване на много от сегашните скучни ястия на вашата трапеза като риба и месо, ориз и картофи, зеленчуци.

Може да се използва като основа за зеленчукови дипове, сосове и салата. Често се добавя и към чай в комбинация с кориандър, а за отслабване може да се комбинира и със зелен чай.

Сериозен минус на куркумата като подправка е, че има слабо изразена потентност заради ниския процент активно вещество – куркумин (2-7%), спрямо много таблетни форми (над 10 пъти повече куркумин за 1 доза). Затова, ако искате да извлечете максималните ползи на лечебната билка, може да е необходимо да използвате куркума под формата на хранителна добавка.