Продължаваме да разкриваме ползите за здравето при лечение и отслабване от куркумата и нейната мощна съставка - куркумина - благодарение на съветите от фитнес инструктора Станимир Михов.

8. Куркуминът може да е полезен при превенция и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света. За съжаление, все още няма напълно доказала се успешна терапия за болестта. Следователно, предотвратяването ѝ е от първостепенно значение. Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят основна роля в болестта на Алцхаймер. Както беше споменато, куркуминът има благоприятен ефект и за двете. Една от ключовите особености на болестта на Алцхаймер, е натрупването на протеинови възли, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки. Дали куркумин наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер, трябва да бъде проучвано допълнително.

Накратко: Куркуминът може да има сериозни ползи при превенция на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративна болести.

9. Пациенти с артрит и болки в ставите реагират много добре на куркумин

Артритът е често срещан проблем. Има няколко различни типа, но повечето от тях включват някакво възпаление и болки в ставите. Като се има предвид, че куркуминът е мощна противовъзпалителена билка, има логика, че може да е в помощ при артрит. Няколко проучвания доказват, че това е вярно. В проучване на пациенти с ревматоиден артрит, е установено, че куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство по предписание. Много други проучвания разглеждат ефектите на куркумина върху артрита и отбелязват подобрения в различни симптоми.

Накратко: Артритът е често срещано заболяване, характеризиращо се с възпаление на ставите и болки. Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптомите на артрит и в някои случаи е доказано по-ефективен от противовъзпалителните лекарства по предписание.

10. Куркуминът има невероятни ползи срещу депресията

Проучвания показват, че активното вещество в куркумата, може да е силен натурален антидепресант. Провело се е контролирано проучване върху 60 пациента, разделени на случаен принцип в три групи. Едната група е взимала прозак (популярен антидепресант), втората група е взимала 1 грам куркумин на таблетки, а третата е взимала прозак и куркумин в комбинация. След 6 седмици е отсъдено, че куркуминът е довел до подобрения, сходни до тези на антидепресанта прозак. Групата, която е приемала комбинация между прозак и куркумин, е имала най-добри резултати. Куркуминът стимулира мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин, което също може да повлияе положително срещу депресията.

Накратко: Изследване при 60 депресирани пациента показва, че куркуминът има действие и ефективност, доближаващи се до тези на скъп антидеприсант.

11. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и в борбата с хронични заболявания, свързани със състаряването

Щом основната съставка на куркумата може да помогне за предотвратяването на сърдечни заболявания, рак, болестта на Алцхаймер и редица други болести и състояния, то тогава ползите ѝ за дълголетието са безспорни. Поради тази причина, куркуминът стана много популярна хранителна добавка против стареене. Но като се има предвид, че окисляването и хроничното възпаление се смятат за основни фактори при стареене, то куркуминът може да допринесе и с допълнителни ползи отвъд самото предотвратяване на конкретно заболяване.

Накратко: Куркуминът има анти-стареещ ефект и работи чрез 2 различни механизма. Единият е чрез предотвратяване на редица опасни за живота заболявания, а другият, чрез редуциране на окислителните процеси и хроничните възпаления в организма.

12. Ползи от куркума при стомашно разстройство, лошо храносмилане и киселини в стомаха

Куркуминът отдавна е доказал ефективността си при храносмилателни разстройства, включително лошо храносмилане. Способността му да стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур помага за по-лесното смилане на храната. Куркуминът облечкава и симптомите, съпътстващи влошеното храносмилане – подуване и газове, защото има противовъзпалителен ефект, влияещ благоприятно върху червата. Смята се, че чрез подобряване на храносмилането, куркумата може да спомогне допълнително за загубата на излишно тегло и отслабване. Също така съдържа големи количества нишестета и диетични фибри, които спомагат допълнително за здравословното храносмилане.

Накратко: Куркуминът може да спомогне при лошо храносмилане, подуване на корема и газове, благодарение на силния си противовъзпалителен ефект. Тези положителни действия върху храносмилането може да повлияят благоприятно и върху загубата на излишно тегло.

13. Кардиозащитен ефект и понижаване на лошия холестерол

Както куркуминът, така и куркумата са изследвани и доказали се при намаляването на лошия холестерол – LDL и общите нива на холестерол в кръвта. Нивата на триглицериди (съхранявани мазнини) също са били редуцирани при приема на куркумин. Проучване показа, че добавянето на куркумин към храната, в продължение на осем седмици, успешно намалява VLDL (липопротеин с много ниска плътност), LDL (липопротеин с ниска плътност), общ холестерол и триглицериди. Също така се наблюдава повишено молекулно разграждане (катаболизъм) на холестерола.

Накратко: Приемът на куркума, добавена към храната и на куркумин като хранителна добавка, могат успешно да намалят лошия холестерол (LDL) в кръвта и да повишат добрия холестерол (HDL).

14. Забавяне на диабет

Сред хора страдащи от преддиабет, е установено, че суплементирането с куркумин може да забави началото на диабет тип 2. Това се доказва при едно проучване в рамките на 9 месеца, където участниците от 2 групи са приемали куркумин на таблетки или плацебо капсули. Малко над 16% от хората приемали плацебо хапчето, са диагностицирани с диабет тип 2 до края на проучването. Нито един от участниците, приемали куркумин като хранителна добавка, не са получили диагноза за диабет тип 2 до края на 9 месечното проучване. Изследователите преписват тези резултати на противовъзпалителните и антиоксидантни сили на мощната лечебна билка.

Накратко: Куркуминът може да има преддиабетно благоприятно действие, благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си сили.

15. Лечение на проблеми с кожата

Традиционното медицинско приложение на куркумата в Индия и Малайзия включва приготвянето на паста, която се нанася върху кожата – за лечение на кожни проблеми като възпаления, гъбични инфекции, натъртвания, ухапвания от насекоми, както и за инфекции на очите, разраняване на устата и инфектирани лезии.

Допълнителни ползи от куркума и куркумин според данни в WebMD

Освен за подробно разяснените случаи в статиите, куркумата и куркуминът може да се използват и за подобряване на състоянието на организма при болест на Крон и улцерозен колит, байпас операции, хеморагия, диария, чревен газ, подуване на стомаха, загуба на апетит, жълтеница, проблеми с черния дроб, нарушения на жлъчния мехур, състояние на кожата, наречено лихен планус, възпаление на кожата от радиационна терапия, хронична умора.

Използва се и при главоболие, бронхит, настинки, белодробни инфекции, фибромиалгия, проказа, треска, менструални проблеми, сърбеж по кожата, възстановяване след операция и рак.

Другите приложения включват оток в средния слой на окото (предния увеит), задържане на вода (билков диуретик), автоимунно заболяване, наречено системен лупус еритематозус, туберкулоза, възпаление на пикочния мехур и бъбречни проблеми.

Някои хора прилагат куркума върху кожата при болка, трихофития, навяхвания и отоци, натъртвания, пикочови ухапвания, очни инфекции, акне, възпалителни кожни състояния и кожни рани, болки в устата, инфектирани рани и заболявания на венците.

В храните и в производството, етеричното масло от куркума се използва в парфюмите, а неговата смола се използва като вкус и цветен компонент в храните.