Куркума е една от най-полезните подправки. Благоприятните й ефекти за здравето се дължат на съдържащото се в нея вещество куркумин. Най-богато е неговото съдържание в корена на растението.
Изследванията доказват антиканцерогенно действие, специално при рак на шийката на матката и на дебелото черво. Освен че спира неконтролираното деление на клетките, куркуминът притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства като забавя процесите на стареене.
Изследвания в Университета в Тексас доказват въздействието на куркумин върху процесите на бързо разрастване на злокачествения тумор на кожата - меланома малигнум.
Рецепта за 4 чаши чай от куркума за дълголетие.
В 1 л кипяща вода се прибавя 1 чаена лъжичка смляна куркума.
Оставя се за 10 минути на котлона на слаба степен.
Прецежда се е и се пие чая, подсладен с мед според вкуса.
Куркумата стимулира храносмилането. Изследване в Медицинския университет в Грац в Австрия доказва допълнителен ефект на съставката каркумин - протекция на черния дроб от цироза.
Куркума се използва в козметиката за избелване на кожата.
Маска от куркума, смесена с кокосово масло, се втрита в косата за 15 минути и заздравява косата.
Ароматът на куркума наподобява на джинджифил и портокал. Има ярко оранжев цвят и придава привлекателен цвят на ястията. С нея се подправят ориз, рибни ястия, яйца, печено пиле. Влиза в състава на кърито.
В Индия я наричат "шафранът на бедните”.
http://www.btv.bg/gallery/dieti/shafran-skapa-pikantna-i-cvetna-podpravka.html