Внимателно използвайте мазнината за готвене

Предпочитайте растителните масла не само за салати, но и за готвене - слънчогледово олио, сусамово, пшенично, ленено масло, шафраново, соево, олио от гроздови семки. Употребата им в храненето внася разнообразие във вкуса на ястията и допринася за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Например зехтинът лесно се усвоява и предпазва от чернодробни  и жлъчни болести.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Намалете големината на порциите

Количеството, от което имате нужда на едно хранене са следните: сготвено месо, пилешко, риба - 150 г; сирене - парченце 50 г; кисело мляко - 250 мл; зърнени закуски, овесена каша, варен ориз  в обем, колкото купичка за крем карамел.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не бъдете "роби” на рецептите

Не се придържайте стриктно към написаните рецепти. В солените ястия може да замените сметаната, наполовина с  авокадо, а в десертите с кисело мляко. Количеството на захарта също може да намалите с някоя и друга лъжичка. Посолявайте по-слабо. Сол винаги може да се добави, ако е необходимо. Натриевата сол задържа течности в организма, респективно увеличава и теглото. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images