Специално обучено куче е спасило момиче с диабет, чиято кръвна захар рязко се повишила, докато спи, съобщава "Дейли мейл".

През ноември Шанън Богс от щата Вирджиния гледала телевизия у дома със съпруга си, когато кучето им Спай изтичало до тях. Домашният любимец отвел двойката в стаята на 9-годишната им дъщеря Рейлин, която има диабет тип 1.

Оказало се, че нивото на захарта на спящото момиче се покачило повече от два пъти над горната граница и достигнало 338 милиграма на децилитър. Благодарение на кучето, родителите дали животоспасаващия инсулин на дъщеря си навреме и предотвратили хиперосмоларна диабетна кома.

Шанън Богс обясни, че Рейлин носи електронен глюкомер през цялото време, но през ноември й е купила нов модел, който все още не е бил настроен фино и следователно не е давал сигнал. Освен това момичето е било болно от грип, което също води до повишаване на нивата на кръвната й захар.

Американката разказа, че Спай е бил специално обучен по програма за подпомагане на диабетици. Такива животни могат да надушат вещества, които се отделят от пациентите по време на диабетна криза.

„Носът винаги работи! Дори когато спи. Това куче е истинска благословия за нашето семейство. Много сме й благодарни“, обобщи историята за случилото се Богс в социалната мрежа, пише още БГНЕС.