Диабетът – заболяването, за което всички сме чували и за което повечето от нас знаят твърде малко. Заради него родителите ни ни плашат още от деца да внимаваме със захарта. Но какво представлява той в действителност и възможно ли е наистина да се предпазим от него?

Захарният диабет е хронично заболяване, което засяга милиони хора по целия свят. Той възниква, когато организмът не може ефективно да регулира нивата на захар в кръвта. Съществуват два основни типа захарен диабет: тип 1 и тип 2. Като начало можем да кажем, че разграничението между двата типа се прави на база причините за появата. Тип 1 е въпрос на генетична предразположеност и се проявява в повечето случаи още в ранна детска възраст. Страдащите от него са напълно зависими от външни способи за набавяне на инсулин. При тип 2 става въпрос не за вродено състояние, а за развито такова – обикновено заради наднормено тегло, вредно хранене и нездравословен начин на живот. Тялото произвежда инсулин, но не го употребява пълноценно. А сега в малко повече детайли.

Тип 1 диабет е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува и унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин – хормон, отговорен за контролирането на нивата на захар в кръвта. При тип 1 диабет пациентите трябва да приемат инсулин през целия живот, за да контролират нивата на захар.

В случая на тип 2 диабет, най-често се появява при възрастни, макар и да може да се развие и при деца и млади хора. Тук причината е свързана с нерегулирането на нивата на захар в кръвта поради намалена ефективност на инсулина или недостатъчно производство на него от страна на панкреаса. Фактори като генетика, нездравословен начин на живот, неправилна храна, наднормено тегло и липса на физическа активност играят роля в развитието на тип 2 диабет.

Лечението на захарния диабет има за цел да контролира нивата на захар в кръвта и да предотврати или управлява евентуални здравословни проблеми. При тип 1 диабет лечението включва инсулинотерапия, която може да се извършва с помощта на инжекции или инсулинова помпа. При тип 2 диабет първоначално се препоръчва промяна в начина на живот, включително здравословна храна, физическа активност и отслабване, а при нужда и лекарства, които помагат да се регулират нивата на захар в кръвта.

В предотвратяването на захарния диабет играят важна роля няколко фактора. Първо, поддържането на здравословна телесна маса и предотвратяването на наднорменото тегло е от съществено значение, тъй като това намалява риска от тип 2 диабет. Второ, редовната физическа активност е от изключителна важност, тъй като тя помага на организма да контролира нивата на захар в кръвта и да поддържа здравословното тегло. Трето, избягването на неправилна храна, богата на префинени захари и ненаситени мазнини, може да помогне да се намали рискът от развитие на тип 2 диабет. Особено ключово е да се пазите от полуфабрикати, замразени храни и подсладени напитки от газирания тип, тъй като те съдържат вещества, които създават изключително неблагоприятна среда за организма.

Друг основен компонент от превенцията е приемането на хранителни добавки, които набавят на организма всичко необходимо, за да продължи той здравословното производство и оползотворяване на инсулин в кръвта. Такава добавка е Favio Forte, комплекс от мултивитамини, които са ключови за справянето с диабетно или преддиабетно състояние. Ето и ефектите от някои от най-важните съставки, които се съдържат във Favio Forte:

  • Биотин, витамин C, ниацин, магнезий и витамин B12 съдействат за намаляване на умората и повишаване на енергията.
  • Лутеинът и витамин A подпомагат за поддържане на нормално зрение.
  • Витамин B6 и витамин C оказват благоприятно действие при диабетна полиневропатия.
  • Селенът допринася за нормалните функции на щитовидната жлеза и имунната система.

В заключение, захарният диабет е сериозно заболяване, което изисква редовен медицински контрол и лечение. Типът на диабета и нивото на контрол варират от човек на човек. Важно е да се спазват препоръките на лекарите и да се поддържа здравословен начин на живот, за да се контролират нивата на захар в кръвта и да се предотвратят евентуални увреждания на здравето. И въпреки всичко това, животът продължава дори и с диабет. Благодарение на добавки като Favio Forte можете да водите съвсем нормален начин на живот и да продължите да правите всичко, което обичате.