С растителните адаптогени може да се подсили организма, така че да се справя с всичко вредно от околната среда, или с това което сами си предизвиквате с недоспиване или недобър хранителен режим. В зимния сезон вирусните и бактериални инфекции допълнително ви изтощават. Това се проявява в бледост, загуба на сили, липса на желание за работа, физическа и психическа вялост.

Шизандра (китайски лимонник) е уникален стимулатор. Възбужда дишането. Тонизира и освежава хора в период на възстановяване след боледуване, и след напрегната умствена работа. Подобрява концентрацията, паметта и способността за съсредоточаване. Мощен тонизиращ ефект имат чай или спиртен извлек от женшен, от златен корен (родеола), елеутерокок, ехинацея и др. Те усилват общата устойчивост на организма и помага за възстановяване на силите.

Не забравяйте, че резервите на организма не са безкрайни и не бива да се стимулират постоянно. Прибягвайте до адаптогени, когато тонусът ви е паднал от болест или преумора, но не и постоянно.

Още по темата може да научите от аудиозаписа "Помощ от адаптогените”, публикуван в началото на поста, който беше излъчен в ефира на bTVRadio в предаването "За София” с радиоводещ Светослав Николов на 24.01.2014 г.