Пролетта за много хора е сезон на радост и вълнение. Но за тези, които страдат от астма и алергии, тя може да бъде истинско предизвикателство.

Астмата и алергиите са тясно свързани, особено по време на сезона на цъфтежа на растенията. През пролетта във въздуха има високи нива на алергени като цветен прашец, полени и плесен. За хората с астма тези въздушни частици могат да предизвикат сериозни проблеми с дихателните пътища.

Как да помогнем при пристъп на астма или прахова алергия, докато получим медицинска помощ, разказва д-р Кирил Пенчев, специалист анестезиология и интензивно лечение, в предаването „Светът на здравето“.

 

 

 

 

ОТ КАКВИ ВИДОВЕ АСТМА НАЙ-ЧЕСТО СТРАДАТ ХОРАТА?

Алергичната астма, понякога наричана атопична астма, е предизвикана от алергени като полени, домашни любимци и прахови акари. Около 80% от хората с астма имат подобни алергии.

Снимка: Canva

„Сезонна“ астма. Някои хора имат астма, която се обостря само в определени периоди от годината, например по време на сезона на сенната хрема или когато е студено. Макар че астмата обикновено е дългосрочно състояние, възможно е да нямате симптоми, когато наоколо няма отключващи фактори.  

Ако сте диагностицирани със сезонна астма или смятате, че имате такава, посъветвайте се с личния си лекар за най-добрите начини за справяне с нея.

Неалергичната астма, известна още като неатопична астма, която не е свързана с алергичен фактор като полени или прах. Тя е по-рядко срещана и често се развива на по-късен етап от живота. 

Астма, предизвикана от физически упражнения. Около 90% от хората с астма имат свиване на дихателните пътища, причинено от физическо натоварване. Това обаче може да се случи и при хора без астма.

Ако нямате поставена диагноза астма, но получавате симптоми като стягане в гърдите, задух, кашлица или умора по време на или след физическо натоварване, обърнете се към личния си лекар. Той може да помогне по следните начини:

 • да провери функцията на белите ви дробове със спирометричен тест. Така ще се увери, че нямате астма; 
 • да направи някои тестове с физически упражнения. Обикновено това се прави на бягаща пътека или друго оборудване и е начин да се провери как дихателните пътища реагират на физическо натоварван;
 • да ви даде лечение, което да помогне при симптомите, които получавате, за да можете да продължите да се упражнявате безопасно. Това може да бъде облекчаващо лекарство, което да приемате преди физическа активност. 

Трудна астма. Около 17% от хората с астма имат т.нар. трудна астма или трудна за контролиране астма.  

Възможно е да имате трудна астма, ако:

 • имате симптоми три или повече пъти седмично;
 • използвате облекчаващ инхалатор три или повече пъти седмично;
 • събуждате се през нощта заради астмата си един или повече пъти седмично;
 • ако имате трудна астма, вашият личен лекар ще ви помогне да намерите комбинация от лекарства за астма, които ви действат добре. Възможно е да се наложи да посетите специалист по астма, за да се изясни защо астмата ви се контролира трудно и да се разгледат различни начини на лечение.  

Снимка: Canva

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С АСТМАТА И АЛЕРГИИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Избягвайте контакт с алергените: Стремете се да останете в закрити помещения, особено по време на дни с високи нива на полени и прах. Използвайте пречиствател за въздух в колата и вкъщи, за да филтрирате пространството от прахови частици, които могат да предизвикат астматичен пристъп.

Поддържайте чистота: Редовното почистване на дома ви, включително пране на дрехи и спално бельо, може да помогне да се намали количеството на алергени в домашната среда.

Планирайте активностите си: Избягвайте физически упражнения на открито по време на дни с високи нива на полени и прах. Планирайте активностите си за по-ранните или по-късните часове на деня, когато нивата на алергени са по-ниски.

КАК ДА ПОМОГНЕМ ПРИ АСТМАТИЧЕН ПРИСТЪП?

 

Снимка: Canva

Астматичният пристъп може да бъде плашещо събитие, особено когато се появи изведнъж. За много хора, пристъпът може да бъде провокиран от различни фактори като прах, алергени или дори полени от растения. Но как точно да реагираме в такива ситуации, докато чакаме медицинска помощ?

Ето някои съвети, които могат да бъдат от полза:

 • Успокойте човека с астматичен пристъп: Важно е да го убедим да седне и да му помогнем да намери удобна позиция, която да улеснява дишането му. Насочете го да диша бавно и спокойно.
 • Използвайте астматичния му инхалатор, ако е наличен: Натиснете флакона, докато вдиша, осигурявайки му необходимото облекчение.
 • Следете реакциите му: Внимателно наблюдавайте за подобрения след всяко впръскване. Ако дишането не се подобрява в рамките на пет минути, може да е необходимо повторно приложение.
 • Търсете медицинска помощ при нужда: Ако след повторно приложение не се усеща подобрение, е важно да потърсите медицинска помощ незабавно.
 • Следете жизнените функции: Не забравяйте да следите пулса и дишането на пострадалия, като го подкрепяте и успокоявате.

Важно е да помним, че при астматичен пристъп вниманието и бързата реакция могат да спасят живот.