Необвъзаните хора в Нидерландия са насърчавани да си избират приятели за секс по време на карантината заради пандемията от новия коронавирус.

Официалните насоки за коронавирус на Националния институт за обществено здраве и околна среда в Нидерландия (RIVM) бяха изменени, за да предложат на необвързаните хора възможност да си намерят приятели за секс докато пандемията не изчезне.

От 23 март Холандия се намира под "интелигентна карантина", която позволява на хората да пускат вкъщи до трима посетители по всяко време при строги условия, като спазват физическа дистанция от 1,5 метра разстояние един от друг. Но иститутът сега заявява, че "има смисъл като необвързан човек също да искате да имате физически контакт".

"Обсъдете как най-добре да направите това заедно", предлага институтът. "Например, срещайте се с един и същи човек, за да имате физически или сексуален контакт ("приятели на гушкане" и "приятели за секс"), при условие че не сте боледували. Сключете добри споразумения с този човек за това с колко други хора се срещате двамата. Колкото повече хора срещате, толкова по-голям е шансът от разпространение на коронавируса. "

"Не правете секс с партньора си, ако той е изолиран поради (вероятна) зараза с коронавируса", посочва институтът. 

От 16 май предложението на института вече не включва понятията "приятел за гушкане" или "приятел за секс", като вместо това специалистите съветва необввързаните хора да "минимизират риска от коронавирус по време на интимност и секс".