Сексуалният живот  на хората е различен и строго индивидуален. В интимността си те са по-страстни, по-уравновесени, сексът се случва по-рядко, по-често, по-бурно, по-спокойно, и т.н. Всеки човек има различни сексуални нужди, изпитва удоволствие от различни неща. Според група датски психолози и сексолози стабилната сексуална връзка проличава по 6 признака:

1. И двамата партньори трябва са доволни от интимността си един с друг, т.е. това, което се случва в спалнята, се харесва и на жената, и на мъжа.

2. Никой от партньорите не се чувства принуден (та било то и по много мил начин) да върши каквото и да било, ако то не му харесва.

3. Всеки може спокойно да каже „Не” в леглото, по което и да е време и по каквато и да било причина.

4. Двамата се уважават еднакво и преди секса, и след това.

5. Сексуалните отношения не променят самооценката и самочувствието на партньорите.

6. Партньорите не се притесняват да споделят един с друг сексуалния си опит от миналото, както и сексуалния си живот един с друг сега.

Последната точка е една от най-дискутираните сред на сексолозите. В страните, в които свободната любов има установени традиции, за партньорите не е проблем да споделят миналия си опит или съвсем открито да заявяват на партньора си какво искат, какво харесват и какво не. В държавите със силни патриархални норми или затихващи, но все пак налични такива, разговорите по тази тема все още са табу.

Други учени са на мнение, че мястото на сексуалните призраци е в шкафа, т.е. дълбоко в паметта, откъдето не бива да излизат. Споделянето на случки от миналото може да предизвика интимен дискомфорт и да създаде комплекси.

У нас, когато жената говори за сексуалното си минало, често се счита за признак на неморалност и пошлост. Според нас обаче няма никакъв смисъл миналото да се държи в тайна. Ако са се случвали неща, с които жената не е особено горда, може да ги запази за себе си, това е нейният личен избор. Нейн избор е обаче и да сподели какво й се е случвало, кое й е харесало, с някои от партньорите и т.н. и да не бъде съдена за това. Все пак всеки има своето минало.