Няма перфектна разлика, защото хората са различни, смята журналистът Мира Баджева

“Може ли възрастта да бъде фактор в отношенията между двама души и има ли идеална разлика?” - това бяха основните въпроси в рубриката на Радина Червенова “Опасни връзки” за предаването “Преди обед” днес. 

Мненията на повечето зрители е, че разликата няма значение, когато има любов между двама души. Ето какво мислят и гостите по темата - Мира Баджева, Мадлен Алгафари и Александър Калпакчиев.

“Няма перфектна разлика, защото хората са различни. Когато двама души се срещнат и се усетят, и има химия помежду им, любовта може да пламне в различни формати, състояния, възрасти. Цифрите нямат особено значение”, коментира Мира Баджева, журналист и издател на лайфстайл списание. 

От една страна хората, които са от едно поколение, израстват заедно, свързват ги повече неща в самия процес на израстване. Докато когато се срещнат един вече изграден човек със значително по-млад от него, се появяват ролите учител - ученик. В една връзка с по-голяма разлика двамата партньори дават различни неща - по-младият носи със себе си любопитството и спонтанността, докато по-възрастният осигурява стабилността. 

Според другия коменатор в студиото - Александър Калпакчиев, който е участвал в риалити формата на bTV “Смени жената”, ключова е разликата не в годините, а тази във взаимоотношенията. 

“Ако двама души са на двата полюса, няма как да се получат нещата. Ако независимо дали има 10-15 години разлика между двама души, но са на една вълна, не виждам причина разликата да пречи”, каза той. 

Каква е позицията на една жена, която е по-възрастната в една връзка и онеправдана ли е тя в очите на обществото?

Семейство Макрон
Снимка: Getty Images

39-годишният френски президент Еманюел Макрон и значително по-възрастната му съпруга Бриджит Макрон (64 г.) са пример за двойка, за която възрастта няма значение. Въпреки че тяхната любовна история не е първата, в която жената е по-голяма от мъжа, все още обществото има предубеждения към тези връзки.

“Във всяка ситуация като че ли жената е по-неоправдана в една такава връзка.” сподели Радина Червенова.

Публичната връзка на семейство Макрон сложи на масата пиперливата тема. “Когато жената е по-възрастна от мъжа, тя непрекъснато трябва да се оправдава - пред своите роднини, пред общесвото, пред приятелите дали не бърка или отнема нещо на някого”, коментира въпроса Мира Баджева. 

Според Александър Калпакчиев отговорът зависи от социалния статус. Винаги по-коментираните са тези, в които жената е по-голяма, особено когато са публични личности.

Трудностите, пред които се изправят двойките с немалка разлика, се пораждат най-често от интересите, различния манталитет и компромисите, които трябва да правят. Големите предизвикателства са въпросите “Какви са целите?”, “На къде отиваш?”, “Гледате ли в една посока?”. 

Какви са психологическите механизми зад този тип връзки?

На този въпрос отговори пък психологът Мадлен Алгафари. Родителски дефицит е една от причините, която стои зад тези връзки. Мъжът може да търси образа на майка си в по-възрастната половинка. Има и характерова необходимост, от друга страна. Има хора, които искат да са лидери и изпитват нуждата нуждата да водят, търсят някой който да ги следва и обратното - други търсят някой, който да ги доминира. 

Разминаванията в ценностите е едно от основните предизвикателства, пред които хората в такива връзки се изправят. Понякога има размяна и на ролите - една по-възрастна жена заема предимно мъжки роли, а един по-млад мъж обратното - повече женски роли, въпреки това една такава двойка успява да постигне хармония. 

Успешните връзки са тези между зрелите хора, които не мислята като деца, не гледат на света черно-бяло и имат пораснали възгледи, неостарели. 

“Щастието е работа, не се продава на пазара на килограм”, коментира психоложката. Хорара трябва да мислят какво трябва да направят за “И заживели щастливо…”

Хората на все по-късна възраст влизат във връзки. Плюсът на тази тенденция е, че влизат с повече житейски опит във връзката, но от друга страна е в основата на много репродуктивни проблеми.