BDSM е съкращение на английските думи "bondage, discipline, submission, masochism" – в превод на български – робство, дисциплина, подчинение, мазохизъм.

Става дума за сексуална техника, по-известна у нас като "садо-мазо секс", или казано по друг начин – секс без задръжки. Изследвания сочат, че сексуални практики с уклон към по-освободено и нетрадиционно поведение по време на секс, са съществували още в древността – това го потвърждават изображения върху древногръцки амфори, стени и плочи, както и самата древноиндийска книга "Кама Сутра", посветена на изкуството на любовното общуване.

Скорошно проучване, проведено в Америка, изведе няколко любопитни факта, отнасящи се към личностните характеристики на хората, практикуващи BDSM, както и към техните специфични сексуални желания и предпочитания:

1. Практикуващите BDSM са по-екстровертни от любителите на обикновения "ванила"-секс

Проучването установи, че тези, които се занимават с BDSM секс са по-екстровертни и отворени за нови неща личности. Според психолозите този тип хора притежават експериментаторски и приключенски дух. Фенове са на екстремните спортове – скачане с бънджи и парашут, спортно катерене, сърф и т.н. Няма как подобен приключенски темперамент да не остави следи и върху сексуалната им форма на общуване, твърдят специалистите в проучването.

2. Практикуващите BDSM секс са психически по-устойчиви

Горният извод не отрича интелектуалните качества и душевния комфорт на привържениците на обикновения секс, но е факт, който идва да предположи, че хората, които практикуват BDSM секс, са психически по-устойчиви на външни негативни влияния, при тях процентът към податливост на стрес е значително по-малък от този на останалите. Така поне твърдят специалистите в проучването. В тази връзка феновете на нетрадиционния секс са по-самоуверени и по-решителни при взаимодействието си с околния свят, добавят още те. Според изследователите тези хора не се засягат от мнението на околните, нито пък ги е грижа какво ще кажат другите.

3. Практикуващите BDSM секс се отличават с определен набор от умения

Според експертите в проучването е достатъчно да се замислим върху факта, че доверието и комуникацията са от първостепенна важност в BDSM-секса. Тук дисциплината, изпълнителността и доверието по време на сексуалната игра са от изключително значение, което респективно потвърждава наличието на тези качества у практикуващите този тип секс, смятат изследователите.

4. Практикуващите BDSM секс споделят желанията си с партньора си по време на любовната игра

Според резултатите от проучването, 71% от хората споделят на партньора си какво искат в леглото. Именно те са и по-склонни към практикуване на по-нетрадиционни форми на секс като BDSM например. Как иначе очаквате да получите най-доброто от секса, ако не го споделите с партньора си? – обосновават се с риторичен въпрос специалистите. Любопитно проучване сочи, че над 56 % от хората споделят своите сексуални фантазии с партньора си. Според психолози и сексолози това означава, че същият този процент хора са и по-склонни към експерименти в секса.

5. Повечето от запитаните всъщност никога не са пракикували BDSM

На въпроса дали са използвали характерните за BDSM-секса аксесоари, като превръзки на очите, белезници или камшици, болшинството от запитаните (73 %) дали отговор „не”. Същото изследване обаче твърди, че това не означава, че тези хора не са прилагали някоя друга нетрадиционна и разкрепостена приома по време на сексуалните си взаимоотношения.

6. Повечето от практикуващите BDSM жени си падали по мазохизъм

Според проучването 55% от жените признали, че биха се радвали да почувстват върху себе си болка от ухапване или ощипване по време на секс.

7. Едва близо 10% от запaтинатие жените предпочитат да доминират по време на сексуалната игра

По време на проучването 75 % от жените признали, че предпочитат да играят подчинена роля, едва 8% пък се оказали тези, които искат да доминират. В сравнение, 48% от мъжете дали превез на желанието си да доминират, 33% признали, че обичат да бъдат покорни. 18% от мъжете били по-склонни да разменят ролите: доминиращ – подчинен. Същото се отнася за 16% от участващите в проучването жени.