Хората, които обичат да се целуват са оптимисти и по-уверени в себе си. Доказателства са много. На устните са разположени стотици нервни окончания. Нежното докосване при целувка дарява влюбените с небивало наслаждение. Целувките позволяват на всеки човек да се почувства ценен и обичан.

Релаксация от целувките

Учените са доказали, че от целуването се повишава нивото на окситоцин в тялото. Хормонът, който съдейства за успокояването.

Допълнително целувките провокират отделяне на ендорфини, естествените вещества, които създават усещането за щастие.

Стимулира се секреция на допамин, който подобрява настроението.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Целувки са приятни, но в действителност са много полезни за здравето.

Целувките като имуностимулатор

Изследване, публикувано в  "Медикал хипотезис, показва, че при целуване се обменят антитела. Те засилват имунната система.  Увеличава се устойчивостта на организма чрез по-пълен набор от нужните антитела срещу бактериите в устата.

Обаче, моля за предпазливост, ако партньорът ви е болен. Това ще попречи на здравословните ползи от целувката. Изчакайте да оздравее, за да не си предадете вирусната или бактериална инфекция един на друг.

Целувките намаляват симптомите на алергия, чрез понижаване нивото на антителата IgE в кръвта, които предизвикват симптомите на алергия.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Всяка двойка е уникално специфична и неповторима в своята нежност. 

Целувките намаляват риска от инфаркт

Предизвиканата от любовта целувка увеличава пулса до 100 удара в минута - своеобразен тренинг на сърдечния мускул.

Продължителните целувки повече от 3 минути на ден, дават началото на процеси, които унищожават хормоните на стреса.

Наблюденията върху дългогодишни двойки показва, че тези, които се целуват редовно имат нормален холестерол и кръвно налягане - в приетите граници. Те имат по-дълъг живот без да са били застрашени от инфаркт или инсулт.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Целуването действа като лифтинг на лицето. 

Целувките освежават лицето

В продължителните и страстни целувки участват 32 различни мускули. 12 от тях отговарят за движенията на устните, 11 - за езика, а останалите участват в мимиката на цялото лице.

Както тялото, което не се тренира, така и лицето, когато не се упражнява, губи тонуса и младежкия си вид. Лицето отговаря на раздвижването на мускулите по същия начин.

Двойките, които се целуват по-често, изглеждат по-млади от своите връстници. 

А вие обичате ли да се целувате!

Снимка:Thinkstock/Getty Images