Милиони хора по света ежегодно страдат от различни хранителните отравяния, като лятото е най-рисковият период за развитие, а причинителите могат да бъдат различни - бактерии, токсини, химикали.
Консумацията на следващите продукти повишава риска от хранителни натравяния, затова експерти от Австралийския институт по хранителна безопасност алармират за най-опасните храни в хладилника - мийте ги добре, съхранявайте ги на студено и избягвайте да ги консумирате сурови, защото термичната обработка унищожава повечето опасни бактерии при готвене.
Освен това избягвайте контакта на продуктите с други повърхности, за да не заразите и тях.
Пилешко месо - кампилобактер, салмонела
Яйца - салмонела
Листни зеленчуци - ешерихия коли
Прясно мляко (непастьоризирано) - ешерихия коли, салмонела, листерия
Сирене - златист стафилокок