Безспорните фаворити в превенцията и борбата с рака, както сами може да се досетите, са плодовете и зеленчуците. Това е така, тъй като именно те са особено богати на полезни и ценни за здравето хранителни вещества. Това обаче, което е особено интересно за тях, и си струва още да знаем, е значението на цвета им. Т.е. колкото цветът на един плод или зеленчук е по-наситен, толкова хранителните вещества в продукта са повече по количество. А това респективно означава, че сред тях непременно ще се намерят и такива, които са особено полезни при борбата с онкологичните заболявания.
Ето кои са по-конкретно хранителните продукти, доказали изключителното си значение в превенцията и борбата с онкологичните заболявания >>
Плодове и зеленчуци, богати на фолиева киселина
Добри източници на фолиевата киселина са аспержите, яйцата, портокалите, пъпешът и ягодите. Можете да си я набавите и чрез консумация на пилешки дробчета, боб, слънчогледови семки, както и на зелени листни зеленчуци като спанак или маруля. Според Американското онкологично дружество, най-добрият начин да си набавите необходимото количество фолиева киселина, не е хапчето, а редовния прием на достатъчно плодове, зеленчуци и обогатени зърнени продукти.
Фолиева киселина за кръвните клетки >>
Зърнено-житните култури
Други източници на фолиевата киселина са зърнено-житните култури. Изобилието на фолиева киселина в тях ги нарежда сред най-върлите врагове на онкологичните заболявания. Фолиевата киселина, известна още като витамин В9, се слави с мощното си антиоксидантно и противораково действие. Безценният витамин лесно може да си набавите чрез консумация на сладки зърнени закуски и пълнозърнести продукти, като пшеница, овесени ядки, киноа и т.н.
Какво не знаем за пълнозърнестите култури? >>
Доматите
Дали причината за антираковото действие на доматите се крие в ликопена – пигментът, на който доматът дължи червения си цвят, или пък в нещо друго, не е ясно. Но някои изследвания категорично потвърждават връзката между по-честата консумация на домати и по-ниския риск от развитие на няколко вида рак.
Зеленият чай
Зеленият чай също е сред най-добрите бойци срещу рака. Лабораторни изследвания доказват, че редовната консумацията на зелен чай забавя и дори предотвратява развитието на рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб и простата, а в по-дългосрочен план – намалява риска от рак на пикочния мехур, стомаха и панкреаса.
Гроздето
Гроздето, особено червеното, както и сокът от него, съдържа ресвератрол – антиоксидантно вещество с изключително мощни противовъзпалителни свойства. Лабораторни изследвания доказват, че то предотвратява увреждането на клетките и подсилва защитните им механизми.
Богатите на витамин В3 храни >>
Водата
Водата не само утолява жаждата, но и предпазва от рак на пикочния мехур. Освен това, консумацията на повече течности предизвиква по-често уриниране. Така времето на контакта на канцерогенни вещества с лигавицата на пикочния мехур значително намалява.