За хората, които във фамилията си имат близки, които са прекарали инфакт или инсулт, е препоръчително да знаят нивото на холестерола и триглицеридите си в кръвта. Обикновено на работещите, които си правят годишни профилактични прегледи, тези показатели са включени в лабораторните изследвания.
Повишеният холестерол се отлага в атеросклеротични плаки в артериите
Натрупването му води до тяхното стесняване. Така при намален дебит артериите снабдяват с по-малко кръв, съответно и с по-малко кислород, жизнено важните орагани - сърцето и мозъка. Ако атеросклеротичната плака запуши коронарен съд – артериите, които хранят сърцето, настъпва инфаркт. Когато плака запуши мозъчна артерия, настъпва исхемичен исулт.
Поддържането на холестерола в нормални граници е важно за здравето
За да се намалят повишените стойности, трябва да се спре консумацията на свинско и телешко месо, сланина, дробсърма, кървавица, мазни колбаси. Храните, които не повишават холестерола са риба, пилешко без кожата, черен пълнозърнест хляб, свежа салата на всеки обяд, лека вечеря със задушени зеленчуци или ризото. Пектинът също понижава холестерола.
Пектин на прах приготвяйте с лъжичка мед, разтворени във чаша вода
Вкусът му е много приятен и ще усетите, че се чувствате заситени. Между храненията яжте плодове. Освен това традиционните бобови варива нека присъстват в менюто ви по-често. Маслото и маргаринът заместете със зехтин.
Сутрин започвайте деня с екстрат от ленено семе, който сами си пригответе от вечерта
Достатъчно е една чаена лъжичка ленено семе да накиснете със студена вода в чаша от 150 мл. Сутрин прецедете и изпийте екстракта. Холестеролът може да се нормализира, ако прилагате тези съвети в продължение на 30-40 дни. През това време
забравете за асансьора и изкачвайте стълбите пеш,
или всеки ден спортувайте поне един час. В случай, че холестеролът не помръдва, което е малко вероятно, единственото средство ще бъдат медикаментите, с каквито съвременната медицина разполага.
Подробности за видовете холестерол и граничните стойности в кръвта вижте във ”Видео по темата”.