Гласът е висшето творение на човешката ни пророда и той е уникален за всеки един от нас. Чрез него общуваме, изразяваме чувства и творим изкуство. По гласа на човек разбираме за определени черти от характера му. Винаги може да се познае по звученето на гласа дали човек е подтиснат или е щастлив. Стеснителните хора говорят по-тихо, което издава тяхното усещане за несигурност, докато агресивните хора използват значително по-силен глас, но това натрапливо високо говорене, всъщност, компенсира липсата на аргументация.

При 80 % от професиите красивият тембър на гласа е средство за професионална реализация и успех. Студените, егоистични хора имат по-студени, дистанциращи гласове. Обратно, отворените, обичащи хора имат топъл глас, който звучи радостно и живо.

Трудното разбиране на говора на някои хора се дължи на лоши говорни навици, невнимателно отношение към изказа или употреба на диалект. Без съмнения жените говорят почти два пъти по-бързо от мъжете. Ниският глас говори за богат интелект и човек с такъв глас звучи по-убедително.

Гласът е огледало не само на характера, но и на здравословното състояние

Преумората на гласа при певци, учители, лектори, започва с нормална или почти нормална сила, но много скоро затихва или се превръща в шепот (фонастения). Достатъчно е да се направят консултации с логопед, за да се изградят правилен режим на говорене и спазване на гласова хигиена. Онова, върху което трябва да се поработи  са височината на гласа и темпото на говорене.   

Внезапни промени на гласа с дрезгавост и хрипливост са проява на остра инфекция на гърлото (фарингит, ларингит, ангина). Много сериозен симптом е задържането на дрезгав глас повече от 3 седмици без промяна.

Пълна загуба на гласа се получава в резултат на стрес, например, хистерична афония. Нервното пренапрежение,  ледените напитки и инфекциите на гърлото също могат да доведат до загуба на гласа, поради спазъм на гласните връзки, съпроводено със затруднено преглъщане.

Смущенията в гласообразувянето и появата на афония могат да са в резултат от повече от 20 болести, не само на гърлото и дихателната система. Затова не подценявайте промяната на гласа, а потърсете лекар, за да се открие причината.