Близо 60% от хитовите парчета в момента съдържат препратки към вредни вещества, пише британският "Дейли мейл", позовавайки се на американско проучване.

Сред "нарушителите" - изпълнители, които най-често пропагандират нездравословен начин на живот, са Дрейк, Maroon 5, Ед Шийрън, Тейлър Суифт.

За целите на изследването авторите анализирали попадането в класациите между 2014 и 2020 г., за да установят в текстовете и видеоклиповете колко от тях споменават алкохол, цигари или наркотици.

Снимка: YouTube/@Taylor Swift

Лидер по вредно съдържание е канадският рапър Дрейк – общо в 23 негови песни и видеоклипове се пее за пушене, пиене или наркотици, пише още БГНЕС.

Следва американската група Maroon 5 с 10. Тейлър Суифт, Ед Шийрън и рапърката Ники Минаж си поделят третото място със 7 песни и видеоклипа, в които се споменават вредни вещества, предимно алкохол и цигари.

Обложката на албума Take Care на Дрейк

За сравнение, текстовете и видеоклиповете на Дрейк съдържат пет вредни вещества (алкохол, цигари, електронни цигари, марихуана, наргиле).

Артисти като Джъстин Бийбър, Бионсе, Калвин Харис, One Direction и Ариана Гранде също се споменават в проучването като пропагандатори на нездравословен начин на живот.

"Знаменитостите знаят, че младите ги гледат и им подражават. Искаме текстове и видеоклипове да говорят много по-малко за тези вещества. Със сигурност има много рискове и негативни последици", казва ръководителят на изследването Стефани Албърт от Нюйоркския университет.

Изследователите смятат, че вредни вещества в текстовете и музикалните видеоклипове на хитови песни е проблем за общественото здраве.

"Звездите играят много важна роля в обществото и имат уникалната възможност да оказват положително въздействие върху живота на хората, затова не трябва да насърчават или засилват употребата на алкохол, цигари и наркотици", допълва Албърт.