При липса на време или достатъчно средства, и при неблагоприятно време навън, превърнете част от дома във фитнес зона. За домашни тренировки прибягвайте до кратките програми. Отделете 15-20 минути. Започнете с кръгови движения на всички стави най-напред от глезените, след това коленете, китките, лактите, кръста и врата. Повторете движенията 3-5 пъти. Всеки следващ път увеличавайте кръговете с по едно допълнително движение. Може да включите колело във въздуха и коремни преси.

Пуснете си любима музика с темпераментен ритъм, която да стимулира темпото на тренировката ви. От тези упражнения ще последват добри резултати.

Когато планирате физически упражнения вечер, по-възможно е да ги пропуснете. Променете в графика си упражненията за сутринта.

Докато се упражнявате, не мислете върху неразрешените проблеми и предстоящите задачи. Фокусирайте мислите си върху правилното изпълнение на упраженията. Осъзнавайте как подобрявате подвижността си.

Предложете на децата да играят с вас. Напредвайте с малки стъпки към целта.

Преразгледайте начина си на живот.

Бъдете реалисти. Осанката и енергичността са в пряка зависимост от редовното движение. 

Представете си какво бихте искали да постигнете с домашните упражнения:

- Да се ободрите.

- Да изглеждате, както миналото лято.

- Да възстановите пъргавината и издръжливостта си.

Ясната цел използвайте като допълнителна мотивация.

Може да поставите ваша снимка, на която много се харесвате, на вратата на хладилника. От нея ще черпите вдъхновение да не се предадете до осъществяване на намерението за жизнено и красиво тяло.   

Физическите занимания трябва да са най-разнообразни. Освен от редовна гимнастика, мускулите се нуждаят от релаксация, която се постига със стречинг. 

Разказвайте за начинанието си, че правите домашен фитнес. Това е голяма лична победа над стереотипите от досегашния ви живот.  

Отбелязвайте напредъка си и го споделяйте с добронамерени хора, които ще ви се зарадват и ще ви поощрят. Обикновено това са хора, които също спортуват и могат да споделят своя опит за интензивността на натоварване и видовете упражнения, които те практикуват.

Психолозите ни убеждават, че трайната промяна в човешкото поведение отнема много повече от едното вземане на решение и включва търпение, усилия и време. Движете се повече, за да поддържате тялото си в добър тонус.

Не позволявайте единичните пропуски да ви накарат да се откажете.