Наскоро срещнах приятели, които се омъжиха само преди година и забелязах, че и двамата са натежали. Може би и на вас се е случвало да откриете такава зависимост и сте се чудили защо става така.

Учени от Университета в Охайо решили да докажат, че страхът от повишаване на теглото и влошаване на здравето след промяна в семейния статус, е съвсем основателен. В продължение на 22 години, те наблюдавали 10 000 души, за да очертаят тенденциите за напълняване и отслабване след брак и развод.

Социолозите съобщават шокиращи резултати: жените качват средно 10 кг. след брак, а мъжете почти същото количество след развод. Те отдават промените на различните роли на жената и мъжа в семейството: жената има повече задължения у дома, съответно все по-малко време за движение и грижа за себе си.  За мъжа, килограмите след развод се дължат на стреса, при който бързата храна и алкохолът заместват домашното готвене и семеен уют. Мъжът, живеещ сам, има все по-малко време за спорт и развлечение с приятели, поради нарасналите домашни задължения. Каквито и да са причините, статистиката сочи, че ако за щастие или нещастие, преживявате промени в семейния статус, разумно е да помислите за по-здравословен стил на хранене.

Друг екип учени, в Северна Каролина, изледвали теглото на младоженци през първата година на брака и обобщават, че и мъжът и жената лесно могат да качат от 3 до 5 кг в началните 12 месеца. Те отдават промените на сливането на хранителните навици на двойката, както и на централната  роля, която приготвянето на вкусна храна има в семейната традиция. И сами може да си го обясните: ако мъжът обича пържени картофки, разбира се, че нежната половинка ще се почувства изкушена. Може би си спомняте, че когато се храним в компания, хапваме повече, това е друго много логично обяснение за повишаването на семейното тегло.

За да не попаднете в кулинарна засада, след която трудно ще закопчавате тоалетите от медения месец, спазвайте няколко много прости правила:

Използвайте по-малка чиния за себе си, по-голяма за него

Колкото и да ни се иска, няма как да се храним със същите количества като съпрузите си и да очакваме да тежим по-малко. Дори да сме физически много активни, трудно ще изгорим същите калории като 80 килограмов мъж. Добър съвет е да използвате по-малка чиния за себе си, в която да има същото разпределение на основно ястие и гарнитура към него. Винаги може да си хапнете повече зеленчуци, за да компенсирате за обема на храната.

Не превръщайте кухнята в бойно поле

Ако се оказва, че съпругът ви настоява за свински ребра и картофи 3 пъти седмично, а вие предпочитате салата с риба и яйце, не започвайте война. Нека всеки има дни за своите любими храни, а ако се различавате толкова много, можете спокойно да сготвите 2 различни ястия и да ги разделите за два последователни дни. Така и двамата печелите вкусна вечеря и един свободен от готвене ден.

Информирайте се заедно

На книжния пазар има стотици книги, преподаващи основните принципи на здравословно хранене, от които може да се запознаете с калорийното съдържание на храните, както и да научите нови начини за приготвяне на полезни храни. Оставете книгите на място, където и двамата може да ги четете и намерете общ стил на здравословно хранене, подходящ и вкусен и за двамата.

Не се заключвайте у дома

Семейният живот може да е приказка, но всеки има нужда от свободно време. Ако всеки ден тичате у дома след работа за да сготвите, изчистите и прекарате 1 час на дивана с любимия си мъж, няма кога да отидете на фитнес или плуване. Разбира се, ако сте късметлии, може да спортувате и заедно с половинката си. Стискам ви палци.

Със съдействието на www.artofrealfood.com