Ванилията е сред любимите ни аромати. Освен като добавка към кексове и сладкиши, тя има и други много практически приложения, които бързаме да споделим с вас.

Засища глада

Ако помиришете екстракт от ванилия точно преди да се нахвърлите върху някое сериозно ястие, шансовете да изядете по-малко количество от него са доста големи. Това се дължи на факта, че ароматът й е доста силен и богат, и мозъкът ви смята, че сте яли повече, отколкото в действителност сте.
Ако вдъхнете вкусен аромат преди да хапнете нещо тежко, ще изгубите рецепторите си по-рано и ще си спестите някоя и друга калория.

Аромат за дома

Убийте неприятните миризми в дома си (както и някои бацили) – с ванилия. Тя не само, че излъчва приятен аромат, но и служи като антибактериално средство. Можете да си направите собствен нетоксичен дезодорант, като добавите няколко капки етерично масло от ванилия (по възможност органично) в няколко чашки с вода и да сложите сместа в бутилка със спрей накрайник. Пръскайте на неприятните места в дома си, за да заухае на торти, кексчета и други вкуснотии.

За гладка кожа

Ванилията е много полезна за кожата, особено ако е възпалена. Това се дължи на антиоксидантите, които съдържа. Освен това предпазва от вредите на замърсената околна среда и от токсините, твърдят от health.com.

Опитайте с този скръб: изстискайте сока на 1 лимон в купичка, махнете семките. Разрежете пет ванилови пръчици по дължина и настържете семената с лъжица. Добавете ги към лимона, заедно с три лъжици  кафява захар и три капки етерично масло от ванилия, разбъркайте добре съставките. Нанесете на лицето (избягвайки зоната около очите) и масажирайте няколко минути. Отмийте добре с хладка вода, след това завършете със струя студена.

Здравословен спрей против насекоми

Помахайте за сбогом на неприятните спрейове против комари – ванилията е новото ви естествено оръжие срещу тях. Супер ефективно е, защото ароматът, който ние намираме за така приятен, всъщност отблъсква гадинките. Комбинирайте около 60 грама екстракт от ванилия с 60 грама вода в спрей бутилка: напръскайте голите части на тялото си.

Ако се чудите къде да съхрнявате ваниловите си пръчици,  сложете ги в херметически затварящ се съд в компанията на бяла захар. Парфюмът от ванилията слабо ще ароматизира захарта.