Според проучване, публикувано от Forbes през 2007г., трите държави първенци по затлъстяване са Науру (малка островна държава в южната част на Тихия океан) с 94,5% от населението с наднормено тегло, Микронезия (островна държава в Океания) с 91,1% и на трето място -  островите Кук (намиращи се в централната част на Тихия океан) с 90,9% нездравословно едри граждани. Каквото и да сте си мислели, според тази статистика САЩ са чак на девето място, а далеч след нея и някои от долуописаните държави.

В този смисъл навсякъде по света има по-едри и по-слаби жени, а на някои места структурите на женските фигури са доста различни от тези, които виждаме по нашите ширини, което обаче не ги прави нито дебели, нито грозни.

Затова пък храните, които предпочитат в различните региони по света са разнообразни и приемани по правилния начин, биха могли да са чудесно ново допълнение към ежедневното ви меню - на вас или на семейството ви. В крайна сметка, едно от най-хубавите неща на съвременния свят, е възможността да научим повече за най-далечните места, за хората там и за това какво им помага/пречи, както и шансът да си „откраднем”онова, което ни харесва и да го направим част от нашите собствени животи.

Затова решихме да ви предложим и втората порция тайни за хубави фигури, идващи от различните страни и хората, живеещи там. И да, те не включват само определени продукти, ами и други житейски философии - както знаем, начинът, по който изглеждаме често зависи от начина, по който се чувстваме.
И така...

Тайната на германките: картофи!

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Когато става дума за картофи, безспорно германците са най-ентусиазираните потребители– те ядат двойно повече, отколко американците, например. Оказва се, че тази стратегия на хранене може да е доста благодатна за поддържането на хубава фигура.

Защо действа: Картофите засищат дори най-свирепия глад при 9 от 10 души. Това се дължи най-вече на богатото съдържание на триптофан – аминокилесина, която стимулира производството на серотонина, отговарящ по въпросите за глада. Картофите, които са пълни с фибри и минерали, забавящи храносмилането, са три пъти по-засищащи от белия хляб. Според изследване, проведено от университета в Масачузетс ежедневната консумация на картофи (печени, варени или на пюре – съжаляваме, не и пържени) могат да ви помогнат да свалите до 5,5 кг. само в рамките на година.


Тайната на японките: следобедна дрямка

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Хората в тази продуктивна страна са в постоянно движение, но това не им пречи да си дремват винаги, когато им се удаде възможност. Оказва се, че всекидневната следобедна дрямка – или алтернативата – да добавите половин час повече към съня си изобщо – може да ви помогне без усилия да свалите по килограм всеки месец, показва изследване на University of Chicago, цитирано от ivillage.com.

Защо действа: Отпочиналите хора изгарят по-бързо и по-ефективно телесни мазнини, освен това ядат до 15 процента по-малко калории, без дори да подозират. „Още не знаем защо, но когато сме изтощени, тялото ни реагира - забавя метаболизма.” – казва един от изследователите – „Затова ключът към загубата на тегло е толкова просто и очевидно – повече време за сън.”


Тайната на жените в Шри Ланка: гответе с кокос

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Жителите на Шри Ланка изяждат еквиалента на 120 кокосови орехи годишно, казват изследователите – част под формата на кокосово олио или просто от вътрешността.

Защо действа: Кокосовото олио е природният източник номер 1 на рядка група мазнини, наречени средноверижни наситени мазнини. Веднъж приети, те отиват направо в черния дроб, където незабавно се превръщат в енергия. Също така стимулират черния дроб да гори повече телесни мазнини – с 50% по-бързо от нормалното – като по този начин помага да свалите „онези 3 килограма”. Доказаната научна доза: 2 с.л. кокосово олио, 200 грама свеж кокос и 300 грама кокосово мляко на ден. Кокосовото олио е без аромат, без вкус и не губи качествата си при високи температури, затова е чудесно за пържене и печене.


Тайната на жените в Тринидад: намерете време за приятели

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
В Тринидад релаксацията е задължително да "се консумира" в приятната компания на хора, които те разбират, подкрепят и те мотивират да продължаваш напред. Експерите твърдят, че ако намерите време за горното, може да си помогнете и да отслабнете без особени усилия. Според университета в Питсбърг 66% от хората с наднормено тегло, които прекарвали по час седмично с други, борещи се с килограмите си, успели да отслабнат и да запазят резултатите си в дългосрочен план. Онези, които се опитвали сами? Само 24% от тях имали успех. 

Защо действа: Отслабването е дългосрочен проект и може да изисква доста усилия. Ако сте заобиколени от хора, които са изправени пред същите трудности като вас, ще ви е по-лесно да не забравяте целта си и да не се отказвате. Участници в изследване, проведено през 2005г. изгубили с десет процента повече килограми, когато са работили с партньор.

Тайната на бразилките: микс ориз и фасул

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Бразилците добавят ориз и боб към почти всяко ястие. Ако вмъкнете по купичка от този здравословен микс към ежедневното си меню, вероятно ще удвоите загубата на мазнини – освен това ще намалите риска за бъдещо напълняване с над 23%, твърдят учените от Центъра за контрол на болестите и превенция в САЩ.

Защо действа: Причината се крие в потискащия апетита протеин, който се съдържа в боба, в комбинация със стабилизиращите нивата на захар в тялото фибри + витамин В, които оризът съдържа. Следващият път, когато се чудите какво липсва на супата, манджата или салатата - защо не добавите малко ориз и фасул?

Тайната на испанките: всички около масата

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosВ Испания едно от дневните хранения е превърнато в социално събитие – цялото семейство се събира заедно, за да хапне вкусна храна и да научи какво ново в живота на всеки един от останалите. Когато прекарвате много време на масата и разговаряте оживено, ще изядете с 30% по-малко храна на седмица, твърдят изследователи от UCLA. Да не споменаване колко по-добре ще се чувствате сред близките си и генерално - когато прекарвате повече време с тях.  

Защо действа: Вероятно изглежда странно, че да прекарате повече време на масата на практика означава по-малко храна в стомахчето ви, но изследователите твърдят, че увлекателните разговори забавят вилицата и дават време на тялото ви да произведе потискащ апетита лептин – мощният хормон, който казва на мозъка ви кога е време да спрете да ядете.

Тайната на финландките: още чашка кафе

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosФинландците пият повече кафе от всички други хора по света. Ако търсите оправдание да си сипете още едно кафе, ето го и него: кафето, изпито 30 минути преди хранене, ще потисне апетита ви с 35% и ще забърза изгарянето на мазнините и метаболизма ви с 5% в следващите два часа твърдят изследователите от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси. Това е напълно достатъчно, за да загубите до 6 кг. годишно.

Защо действа: Заслугите са на кофеина в уникална комбинация със забързващи метаболизма антиоксиданти. Искате още по-бърз резултат? Въпреки, че учените не са съвсем сигурни защо, последващи изследвания показват, че чашка кафе половин час преди тренировка може да ви помогне да изгорите до 31% повече мазнини.

Тайната на исландките: пир с риба

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Годишно навсякъде по света средностатистическият човек изяжда около 16 кг. риба. Звучи впечатляващо много… докато не научите колко се пада на човек в Исландия – 91 кг. пак за същия период! Това може би е една от причините те да са с наполовина по-малък шанс от всички други да влязат в книгата на Гинес за най-затлъстяла нация.

Защо действа: Рибата е богата на ейкозапентаенова и декозахексаенова киселини – жизненоважни, тъй като пречат на образуването на мазнини в корема, засищат глада за до 6 часа след хранене и включват изгарящите мазнини хени в черния дроб, обяснява биохимикът Бари Сиърс. Посланието: хапвайте по 170 грама  от каквато и да е риба четири пъти седмично и е много вероятно да удвоите резултатите на всяка диета, казват изследователите от UCLA.