Когато се храним според сезона, успяваме да постигнем хармония между тялото, ума и природата, да се чувстваме пълни с енергия и да усещаме принадлежност към мястото, където сме. Природата е гениална – винаги ни поднася точно това от което имаме нужда в даден сезон – макар че можем да купим краставици през цялата година, техният пик е през юли и август – когато температурите са най-високи. Може да ги откъснете от собствената си градина или да ги намерите на пазара, покрити с пресни капки вода, хрупкави и свежи, яркозелени и привличащи погледа.
В древното учение за здраве и хранене Аюрведа, храните може да се разглеждат спрямо техните свойства да затоплят или охлаждат тялото. Краставицата се класифицира като силно охлаждаща – сърцето и е пълно с вода, витамини от групата B и C, а кората и съдържа калий, магнезий и безценния за кръвоносната система силиций. Нищо чудно, че винаги посягаме към краставиците, когато ни е горещо, и дори ги поставяме върху подпухналите си клепачи след безсънна нощ. Сокът от краставица дори може да се използва като тоник за изгоряла от слънцето кожа. Ценните ензими в краставицата подпомагат храносмилането и я правят много подходяща за гарнитура на бели меса и сирена.
Опитайте няколко нови начина за включване на краставиците във вашето меню:
1. Направете си хапки, като използвате широк резен краставица, парченце сирене Ементал, маслина и листо босилек. Забодете с клечица за зъби за лесно хващане.
2. Пригответе студена супа от краставица, като смесите равно съотношение краставици и домат в блендър, добавите скилидка чесън, зехтин, щипка сол и черен пипер и няколко листенца риган.
3. Разнообразете студените спагети, като добавите краставица, нарязана на жулиени и супена лъжица песто от босилек или сушени домати. Довършете с кедрови ядки.
4. Опитайте да комбинирате краставица с различни хрупкави плодове. Непременно започнете експеримента си с нашата салата Хрупкава прохлада.
Със съдействието на www.artofrealfood.com