В много сладки рецепти използваме щипка сол. Това може да подобри не само консистенцията на крайния продукт, но и да усили сладостта. Това се практикува от хилядолетия  - малко сол ни позволява да се насладим по-пълноценно на вкуса.

Ново изследване хвърля светлина върху въпроса защо солта помага да усетим сладкия вкус още по-добре. Екип учени, водени от др. Робърт Марголски ,САЩ, откри нов вид рецептори върху езика, които могат да регистрират сладък вкус само при наличието на сол – това нагледно обяснява защо сладко-солените храни стават все по-популярни.

От черен шоколад с парченца морска сол, до карамелизирани пуканки и сирене със сладко от боровинки, почти всеки има любимо сладко-солено удоволствие.

За да се насладите на тази комбинация, не е нужно непременно да приемете стотици калории. Предлагаме ви 3 здравословни сладко-солени рецепти, които да опитате още сега. Те са особено подходящи за летни партита и романтични излети.

Хапки от прошуто и пъпеш

Пригответе тези хапки, като увиете тънко парченце прошуто около резенче добре узрял пъпеш.

Може да нарежете пъпеша на кубчета и да го набодете с клечица.
Шишчета с диня

Тези симпатични шишчета се приготвят от еднакво оформени кубчета бяло сирене и диня. Задължително охладете динята добре. При желание може да декорирате с балсамова редукция.

Шишчета от ананас и скариди

Предварително попарените скариди, наредете на шишчета, заедно с парченца ананас, краставичка и червена чушка. При желание, може да ги приготвите и на грил за да се нашарят красиво.

Със съдействието на www.artofrealfood.com