Времето, което прекарваме в банята е не само приятно и релаксиращо, но може да ни помогне да се почувстваме по-добре - и ние, и нашата кожа. За целта много хора предпочитат да използват био продукти, които не съдържат вредни и изкуствени химикали или съставки. Знаете ли какво е луфа и защо гъбата за баня от този азиатски зеленчук е толкова полезна?

Какво е луфа?

Може и да ви звучи странно, но луфата всъщност е гъба. Нейните полезни свойства са известни още от древността, а влакната й още тогава са използвани за грижа за кожата на цялото тяло. Луфата е ядлив тропически и субтропически зеленчук, популярен най-вече в Азия и Африка. Цветът му е зелен, а формата и вкусът наподобяват тези на тиквичката. Родът луфа е представен от седем вида едногодишни лиани, чиято дължина може да достигне цели 5 метра. Най-разпространени и употребявани са египетската и остро-ребрестата гъба луфа.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

За какво се използва?

От нея могат да се направят къщи и мебели, гъби и изтривалки за баня, а също и… познайте какво - лекарство за жълтеница! В козметиката се използва за масажи против целулит, за стимулиране на кръвообращението, като естествен ексфолиант за тяло и т.н. Този мултифункционален зеленчук дори се използва за направата на сапуни за тяло. Представете си само – гъба и сапун в едно! В традиционната медицина пък се използва при възпалителни процеси в носа и околните кухини, а в хомеопатията - като антибактериално и слабително средство.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Как се отглежда?

Луфата е едногодишно растение, което вирее в защитени от ветрове места. То изисква топли, рохкави и богати на хранителни вещества почви – глинесто-песъчливи, но добре обработени и наторени. Семената се засяват в началото на април в саксии (като краставиците). Разсаждат се в началото на май на разстояние 1,5 см. на ниски лехи и в прави редове. Необходимо е да се поливат често и се нуждаят от повече тор. Корените достигат цял метър и затова единственият начин да си отгледате сами тази чудновата гъбка е като я засадите в градинката на село. Ако нямате тази възможност, не се притеснявайте, защото лесно можете да се сдобиете с луфа, продава се навсякъде – най-често в козметичните магазини и големите вериги супемаркети.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Как да си направим гъба за баня от луфа?

Когато зеленчукът достигне пълна зрялост, може да се използва за различни неща – тогава остава само кората, мрежата от твърди жилки и семената. Ако искате да си направите сами гъба за тяло, трябва да пуснете озрелия зеленчук за 10 минути в кипяща вода и след това да го обелите като банан. Получената гъба се промива няколко пъти със сапунена вода, за да паднат всички остатъци от меката част и след това се изплаква. Изсушава се добре на слънце и се нарязва на парчета. Колко трябва да са големи? Е, ето това зависи изцяло от вашето желание и нужди.

Поглезете себе си и сетива си и си подарете това разкошно творение на природата, което ще ви дари с гладка, здрава и добре почистена кожа.