Добрата форма се постига вкусно с шоколад! Или поне това е мнението на учени от Калифорнийския Университет, Сан Диего, които доказаха, че ценна съставка в какаовото зърно подобрява издържливостта на тялото.

За да тестват хипотезата си, учените сравнили издържливостта на няколко отбора мишки. След това в продъжение на 15 дни на различните отбори били давани вода или шоколадов флавоноид познат като епикатехин. Ежедневните тренировки се състояли в приятни разходки, като целта не била да се подобри издържливостта, а само да се бори застоелият начин на живот. В края на периода, мишките отново се състезавали до изтощение и доволните учени отчели резултатите. Отборът, приемал вода, пръв се уморил и прекратил състезанието, докато подсилените с епикатехин атлети изминали 50% по-голямо растояние. Издържливостта се дължала на образуването на нови кръвоносни съдове и митохондрий – енергийните централи на клетката.

Учените предполагат, че мускулите имат специализирани рецептори за шоколадовия флавоноид и му позволяват да подобри издържливостта на мускулната и сърдечносъдовата система.

Откъде може да си набавите епикатехин? Помнете, че колкото по-обработен е един шоколадов продукт, толкова по-малко от ценната съставка остава в него. Изберете тъмен шоколад над 75%, какаови зърна или необработено какао на прах. Шансът да си доставите доза енергия за тренировка или за напрегнат работен ден е значителен. Ако си мислите: ‘’ето сега ми се отвори възможност да си похапна шоколад’’, може да останете леко разочаровани. Дозата, която учените предписват преди тренировка е едва 5 грама с предупреждение, че по-високи дози може да неутрализират позитивния ефект, защото объркват рецепторите в мускулите. Нашият съвет е да се придържате към препоръчителната доза, макар че знаем колко трудно е това. Ако все пак ви е невъзможно да се контролирате, снабдете се с какаови зърна и си схрусквайте няколко преди физическо натоварване.

Със съдействието на www.artofrealfood.com