Дочух две дами да си говорят колко е трудно човек да спазва диета с всички летни градински партита, рожденни дни и какви ли не други поводи, които ни съблазняват с храна и напитки. За тях и за всички вас, които обичат да празнуват и едновременно да са във форма, ви предлагаме следните парти трикове, с които няма да измените на диетата си.

1. Едно парти няма да неутрализира всичките ви усилия да бъдете във форма. Най-важното е да разберете, че дори да хапнете храни, които не са в плана ви, това не значи, че диетата е приключила. Просто веднага се върнете към режима си и продължете да прогресирате. Много жени решават, че посягайки към храна, която не е включена в плана им, моментално са нарушили диетата. Вината ги кара да искат да захвърлят всичко и да удавят мъката си в шоколад. Хората, които са гъвкави и разбират, че има място за компромис, имат най-добри резултати.

2. Хапнете преди да излезете. Ако пристигнете на гости прималели от глад, със сигурност ще хапнете повече от нужното. Варено яйце, малко парче сирене, чаша топла супа или шепа ядки ще успокоят стомаха ви и няма саботирате диетата си.

3. Парти не значи преяждане – все пак се събирате с приятели, за да поговорите, да се веселите, да се опознаете и може би дори да потанцувате! Фокусирайте се върху действия, които не са свързани с храна или напитки – поиграйте с деца, научете нови танцови стъпки или се разходете из градината. Намерете начин да стоите прави вместо седнали, когато е възможно.

4. Не бъдете в центъра на храната и напитките – ако сте на коктейл, напълнете малка чинийка и отидете максимално далеч от масата с храна. Ако постоянно ви предлагат нови хапки и напитки, откажете втора порция. Ако пък домакините ви настояват да бъдат щедри и продължават да пълнят чинията и чашата ви, никой няма да забележи, че не сте изяли или изпили всичко. В никакъв случай не се хранете от неудобство.

5. Сканирайте храните предварително и си набележете най-вкусните. Ако знаете, че наистина жадувате за шоколадовия мус за десерт, не се нахвърляйте на спагетите и тарталетките със сирене. Хапнете съвсем малко от основните ястия и си оставете място за това, за което наистина копнеете. Избягвайте да се засищате с печени ядки, соленки и други висококалорични изкушения.

6. Помнете че напитките имат калории, а често и захар. Стойте настрани от плодови коктейли, ликьори или напитки със сладък вкус. Спрете се на стилно бяло вино или розе, като си наливате малко и се ограничите до 2 чаши. След като приключите с алкохола винаги може да преминете на сода, вода, безкофеиново кафе или чай.

7. Бъдете готови да огладнеете. Много често, прибирайки се от парти установявате, че алкохолът е увеличил апетита ви и се налага да хапнете пак преди да заспите. Непременно изберете храни богати на белтъчини. Нямате нужда от още калории точно преди лягане. Чаша цедено кисело мляко с няколко сурови ядки, парченце филе, чаша топла супа, малка салата от пресни зеленчуци със зехтин и сирене, ще ви дадат възможност да се заситите, без да прекалите с калории или захари.

8. Намерете време за движение. В деня, в който сте поканени на парти, непременно намерете начин да спортувате или поне да се разходите, а ако е невъзможно, наваксайте на следващия ден. Така излишните калории ще бъдат изгорени и ще знаете, че отново сте готови да спазвате режима си за тънка талия.

Със съдействието на www.artofrealfood.com