Присъединете се към милионите хора, отслабнали с 15, 20, 50 килограма и излекували хроничните си заболявания с режима „Пшеницата – маскираният убиец”. В „Пълно изцеление” ще разберете не само как и защо трябва да кажете „не” на зърнените храни, но и как да постигнете блестящо здраве и пълноценен живот. Д-р Уилям Дейвис ви показва:

- какво трябва или не трябва да ядете, разбор на видовете зърнени храни и разликите между тях;
- как да се справите с различните сценарии след спирането на зърнените храни, като например интензивната „зърнена абстиненция”, бавното отслабване или прекалената загуба на тегло;
- научна обосновка за подобряването на здравето, настроението, съня, ендокринното, метаболитното и сърдечносъдовото състояние, физическата форма и много други след премахването на зърнените храни;
- вдъхновяващи признания и снимки „преди” и „след” от хора, които водят гордо своя живот без зърнени храни. 

 

 

ЕДНО ДЖЕЗВЕ КОКАЛИ: ОТСЛАБВАНЕ

 

Не съм виждал нищо, което да може да се сравни със способността на елиминирането на зърнените храни да причинява отслабване – нито броенето на калории, нито намаляването на мазнините и захарта, нито усилените тренировки. Всъщност това не е съвсем вярно: гладуването може да се мери с ефекта на отслабване, причинен от елиминирането на зърнените храни. Но, разбира се, вие не гладувате, когато ги премахвате. Прекомерното тегло е отражение на разстроен метаболизъм. Когато оправите метаболитните си модели, се освобождава тегло, а при премахването на зърнените храни обикновено това се случва с учудващи темпове.

Поради всички причини, които вече разгледах – загуба на стимулиращите апетита ефекти от глиадина и сродните проламинови протеини, освобождаване на хормона лептин, позволяване на нормалните сигнали за апетит да функционират, освобождаване от двучасовия цикъл на повишаване и спадане на кръвната захар и инсулина, възстановяване на усещането за вкус и чувствителността за сладост, намаляване на възпаленията и загуба на задържането на вода, – обикновено теглото намалява бързо, след като зърнените храни са елиминирани. Често се случва хората да са уплашени от скоростта на отслабване, тъй като теглото може да спада с 500 грама на ден.

Поддръжниците на първия закон на термодинамиката и съхраняването на енергията твърдят, че това е невъзможно: никой не може да загуби 3500 калории от мазнини дневно просто като елиминира зърнените храни. Те не разбират, че не се губи само тегло от мазнини; губят се и отоците (задържаната вода) от тъканите по лицето, ръцете, краката и корема. Възпалителните явления, като себорейния дерматит и други кожни обриви, както и намалените болки в ставите и подуването, изчезват бързо и видимо. Елиминирането на зърнените храни обикновено води до прием на 400 калории по-малко дневно поради липсата на стимулиране на апетита. Обикновено хората отслабват с 4,5 кг през първите 14 дни, макар че темпът се забавя с времето, като дава типични резултати със загуба на 7 до 9 кг през първия месец и 12 кг през първите 6 месеца.

След като преживеят силното желание за храна по време на абстиненцията, хората многократно установяват, че вече не са гладни. Дори дотогава да са ви измъчвали постоянни мисли за храна, да сте изпитвали стържещ глад, който ви е карал постоянно да търсите нещо за ядене, да сте планирали следващото си ядене още докато дъвчете предишното и да не сте можели да откажете нищо, което ви сервират, всичко това изчезва. Ще изпитате ободряващо безразличие към храната, дори и към тази, която ви се е струвала неустоима. Закуската в 7 сутринта може да ви остави безразлични към обяда или междинните хапвания до вечеря. Похапването след вечеря отдавна ще е изчезнало. Дори самият глад ще бъде различен: той вече няма да е онова стържещо, тътнещо и всяващо паника усещане, а вместо това ще се превърне в деликатно напомняне, че по някое време няма да е зле да хапнете нещо.

Никъде в тази книга няма да прочетете, че трябва да намалите приема на калории, да броите грамовете мазнини, да намалите размера на порциите, да побутвате чинията, да хапвате по малко през два часа или да прочистите червата си с лаксативи – нито едно от тези неща не е необходимо, за да отслабнете, след като премахнете зърнените храни и тяхното неестествено въздействие върху апетита и теглото. Отслабването ще дойде от само себе си.

При загуба на значително тегло, особено ако е концентрирано във висцерални мазнини, много от здравословните състояния, асоциирани с прекомерното тегло, също намаляват или изчезват: диабет и преддиабетно състояние; висок инсулин; високо кръвно налягане; нарушения в нивата на естроген, тестостерон и пролактин; възпаления на целия организъм, както и дългосрочния риск от рак, сърдечни заболявания и деменция. Намаленото натоварване на ставите ви, както и отслабените възпаления, водят до допълнителни подобрения на ставните болки, включително тези в големите стави като колене, бедра и кръст. Светът на тестения корем е пълен с хора, отслабнали с 45, 68 или 82 кг за една година или повече, с този начин на живот без зърнени храни, като през цялото време са претърпявали значителни трансформации в здравословното си състояние. А ако трайно се лишите от ефектите на зърнените храни, няма да си върнете килограмите.

„Твърде слаб ли съм?”

Този въпрос изниква доста често по време на нашите дискусии в социалните медии: хората се страхуват, че или ще отслабнат твърде много или че вече се е случило след елиминирането на зърнените храни. Нека първо разгледаме по-широката перспектива на този въпрос: хората се тревожат да не отслабнат твърде много – в разгара на най-сериозната световна епидемия от напълняване и затлъстяване. Има буквално десетки милиони хора, които с радост биха се сблъскали с този „проблем”. Без зърнените храни човешкият апетит се връща към онова, което му е необходимо, за да си осигури прехраната: ядете това, от което имате нужда, нито повече, нито по-малко. Съответно теглото ви се завръща към своя физиологичен идеал. Нерядко се случва обаче хората, водещи този начин на живот, да поддържат тегло, което е по-ниско от очакваното.
Наистина има проблеми, за които трябва да се помисли, когато възникне въпросът „Твърде слаб ли съм?”.
(...)

Наистина ли сте твърде кльощави?

Дали теглото ви е твърде ниско, или сте нормални в един свят на хора с наднормено тегло и затлъстяване и просто изглеждате кльощави в сравнение с тях? Ако гледате някой стар филм или разгледате снимки и списания от 50-те години на ХХ век например, ще установите, че всички са „кльощави” като вас. Не са твърде слаби, а нормални. Много често хората, които смятат, че са кльощави, всъщност не са – просто се чувстват така, когато застанат до своите приятели, роднини и колеги с наднормено тегло.

Не ограничаваме калориите, мазнините и протеините

Ако имате чувството, че сте отслабнали твърде много, яжте повече авокадо и повече кокосово масло. Консумирайте повече мазнини от месо или пилешко, яжте повече сурови ядки и използвайте рецепти без зърнени продукти, за да правите мъфини, бисквити и пайове. Използвайте повече органично масло, гхи (вид индийско топено масло) или зехтин екстра върджин в своите ястия. (...)

Помислете да натрупате мускули

Отслабването неизбежно е придружено със загуба на мускули. Ако например отслабнете с 14 кг, до 5 кг от сваленото тегло може да са мускули. Те се възстановяват лесно със силови тренировки. Това не означава, че трябва да прекарвате часове наред във фитнесзалата; достатъчно е да отделяте само по 15-20 минути два пъти седмично и да се фокусирате върху големите мускулни групи (например горната и долната част на гърба, бедрата и гръдните мускули), за да ги възстановите.

Човек, който е на границата на прекаленото отслабване (това се случва много рядко), може да увеличи приема на въглехидрати, особено от храни като боб и сладки картофи, които също така стимулират здравословната чревна флора. Обаче внимавайте с кръвната захар и други метаболитни нарушения (повишаване на триглицеридите, предизвикване на образуването на малки LDL-частици), които могат да бъдат предизвикани, ако повишите прекалено много консумацията на въглехидрати. Опитът ми сочи, че много рядко човек може да консумира спокойно повече от 25 до 30 грама чисти въглехидрати на едно ядене, без да предизвика някакъв неблагоприятен ефект. (Повече по тези въпроси в седма глава.)

МОЗЪКЪТ БЕЗ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

Ако премахнете зърнените храни от диетата си, мозъкът ви ще се освободи от контрола на техните психоактивни компоненти. Това е освобождаващо, прекрасно и вдъхновяващо. Мозъкът ви може да възвърне нормалното си будно, енергично, пресметливо и креативно състояние. След абстинентния период наблюдаваните ползи включват:

ПОДОБРЕНО НАСТРОЕНИЕ. След отминаването на депресията, която може да придружава абстиненцията, обикновено настъпва значително повишаване на настроението заради премахването на глиадина и други проламинови екзорфини с протеинов произход, както и заради повишените нива на серотонин в мозъка. Хората са по-щастливи и по-оптимистични и участват по-активно в общуването с хората и дейностите в живота си. Някои преживяват толкова драстични подобрения в настроението, че успяват да се освободят от самоубийствените мисли и антидепресантите.
(...)

Мрачните, самоубийствени мисли най-лесно се провокират отново при повторно излагане на въздействието на зърнените храни. Хората, които изпитват този ефект, например съобщават, че в продължение на седмица са измъчвани от самоубийствени мисли след единичен, непреднамерен епизод на излагане на въздействието на зърнени продукти. Ето защо щателното избягване е решаващо. Освен това всички, които вземат антидепресанти, ще трябва да се консултират със своя лекуващ лекар, преди да предприемат каквито и да е опити за намаляване или смяна на медикаментите, тъй като се изисква квалифициран здравен специалист, който да вземе подходящо решение в тази област.

НАМАЛЕНА ТРЕВОЖНОСТ. Много хора са измъчвани от постоянна, лека тревожност, като онова безсмислено и неоправдано безпокойство, което прави ежедневния живот неприятно преживяване, степен на тревога, която е излишна и дори инвалидизираща. Обикновено тази тревожност намалява след премахването на зърнените храни. При някои хора ефектът може да е драматичен и променящ живота, като понякога дори се наблюдава облекчение от дългогодишни фобии, например агорафобия (страх да излезеш от вкъщи) или клаустрофобия (страх от затворени пространства). При други промяната може да бъде по-незабележима, като настъпи облекчение от честа и преобладаваща тревога, която е помрачавала живота им. Както при самоубийствените мисли, тревожността лесно се провокира отново при излагане на въздействието на зърнени храни, така че избягването е много важно.

„Имам генерализирано и социално тревожно разстройство. Получавах много сериозни панически пристъпи няколко нощи в седмицата, които водеха до безсъние. Откакто се отказах от пшеницата миналия август, не съм имала нито един пристъп.”
Даниел

ИЗЧЕЗВАНЕ НА ЗАМЪГЛЯВАНЕТО НА УМА. Подобно на повишеното настроение, изчезването на замъгляването на ума също се наблюдава често при премахване на зърнените храни. Хората съобщават, че могат да се концентрират по-добре за продължителни периоди, да мислят по-ясно, по-лесно да вземат решения и да говорят по-добре. Писателите успяват да пишат по-дълго време; хората на изкуството чертаят, рисуват или композират по-добре; бизнесмените могат да участват в дискусии, да се справят добре на заседания и по-добре да изготвят документи; а спортистите успяват да запазят концентрация по-дълго време и по-малко разчитат на помощни средства като енергийни напитки и протеинови блокчета. Този ефект важи в еднаква степен за децата и възрастните. Някои от най-драматичните истории, които съм чувал, са на родители, които разказват, че успехът в училище на децата им рязко се е повишил, когато са се освободили от замъгляването на ума, причинено от консумацията на зърнени храни.

ПОДОБРЕНА СПОСОБНОСТ ЗА УЧЕНЕ. Възстановяването на способността за продължителна концентрация, по-ясното мислене и намалената разсеяност допринасят за подобрена способност за учене. Хората слушат по-ефективно, запомнят повече при четене, усвояват и синтезират данни и понятия с по-голяма лекота и се радват на по-добра памет. Те са по-концентрирани, по-креативни и по-продуктивни.

ОБЛЕКЧЕНИЕ НА ПРИСТЪПИТЕ. Тъй като пристъпите се асоциират с консумацията на зърнени храни, тяхното премахване може да се асоциира с облекчение на пристъпите, ако зърнените храни са били първопричината за тях. Най-често страдащите от пристъпи в темпоралния дял преживяват забележимо намаляване или пълно облекчение от тези епизоди. Въпреки че причинно-следствената връзка между зърнените храни и големите епилептични припадъци е по-слаба, научавам за все повече хора, които са изпитали забележително облекчение и от тези опасни явления.

ОБЛЕКЧЕНИЕ НА НЕВРОЛОГИЧНИТЕ УВРЕЖДАНИЯ. Хората с проблеми в равновесието, причинени от увреждане на малкия мозък (малкомозъчна атаксия - вж. пета глава), обикновено изпитват слабо, постепенно подобряване на координацията, равновесието, способността да вървят и контрола върху пикочния мехур, или поне не се наблюдава по-нататъшно влошаване след елиминирането на зърнените храни. Аналогично, болката или увредените усещания от периферната невропатия (вж. пета глава) бавно намаляват или не прогресират. Тъй като нервната система се лекува бавно или в непълна степен, процесът може да отнеме от месеци до години, затова се изисква дългосрочен ангажимент за оценка на подобрението. Много е важно да се разбере това, защото някои хора елиминират зърнените храни и две седмици по-късно съобщават, че това не е дало резултат при тях.
Дори множествената склероза, която е резултат от автоимунно разрушаване на миелиновата обвивка на нервната тъкан, може постепенно да се подобри или да претърпи обратно развитие. Не по-малко важно е същевременно да коригирате дефицита на витамин D, тъй като предварителните проучвания показват наличието на силна връзка между него и заболяването. (Вж. информацията за витамин D в осма глава.)

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ДЕМЕНЦИЯ. Високите нива на кръвна захар, които се наблюдават всеки ден, много пъти дневно поради редовната консумация на зърнени храни, се подобряват при тяхното премахване. Клиничните изследвания са доказали силната връзка между нивата на кръвна захар около 110 mg/dl – което е под пределната стойност за преддиабетно състояние и диабет и се счита за малко над нормалното – и развиването на деменция, като рискът е още по-голям при по-високите нива на кръвна захар на преддиабетното състояние и диабета. Елиминирането на зърнените храни е мощно средство за подобряване на високите нива на кръвна захар на гладно и след хранене. Някои хора също така са предразположени към автоимунния процес, предизвикван от глиадиновите и проламиновите протеини, който води до деменция; той също спира при елиминиране на провокиращите го зърнени продукти...