Обичате ли да си приготвяте спанак под всякаква форма – салатки, супички, пролетна баница и други зелени вкусотийки? Ако сте от тези любители на свежите зелении, то със сигурност през есенно-зимния сезон страдате от липсата им.
Манголдът, още известен като листно цвекло или спанаково цвекло, е добра алтернатива през студения сезон да си хапваме свежи витамини, белтъчни вещества и соли. По качества не отстъпва по нищо на спанака, а и на вкус доста напомня на него – листата му могат да се използват за салати, супи, пюрета, а дръжките се консумират като аспержи. Външният му вид много напомня на спанак, но листата му са по-къдрави, а червеният манголд (на който дръжките са червени), изглежда много екзотично.
Зеленчукът е двугодишно растение, като през първата година образува цветна розетка, а през втората – цветоносно стъбло. Предимствата му пред спанака са, че е по-сухоустойчив, което позволява да го отглеждате и през лятото, за да може и през есента и зимата да имате свежи, зелени листа за готвене.
Може да се отглежда в градината през зимата (в оранжерии) и на остъклен балкон, но задължително трябва да е на светло и приятно местенце, ако искате листата му да изглеждат свежи и да са вкусни.
Манголдът се размножава чрез семена, като най-благоприятното време за това е края на март и началото на април. Това е чудесна идея за идната година, но не страдайте, ако не сте успели да го направите напролет. На българския пазар зеленчукът може да бъде намерен, а най-хубавото е, че изглежда свежо и ще достави на масата ни така необходимите минерални соли, витамини А и С и белтъчни вещества.
Така изглежда червеният манголд. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Ключови думи: