Диетоложката Елена Свиридова изброи най-полезните и здравословни за кожата храни през лятото, като сред тях попадат морковите, тиквата, ядките и рибата.

Експертката съветва притежаващите мазна и смесена кожа да включват повече риба в диетата си, която е богата на важни за организма вещества.

"Омега-3 ще ви помогне да се преборите с бръчките, ще подхрани кожата и ще ѝ придаде здрав вид. Рибата съдържа и много витамини, които могат да помогнат при старчески петна. Ако не сте големи почитатели на рибните ястия, можете да замените продукта с други морски дарове", уточнява Свиридова.

Освен това експертите отбелязват значението на консумацията на ядки, мюсли, и особено на тиква и моркови, които съдържат витамин А. Според нея това органично вещество насърчава бързата регенерация на клетките.

"Затова всички обриви и несъвършенства ще изчезнат бързо, а новата кожа ще бъде гладка и равномерна", обясни диетоложката.

Снимка: iStock

Свиридова обаче препоръчва да се ограничи кафето, тъй като то влияе на съня, което от своя страна може да предизвика възпаление или подуване на кожата. Освен това тя обясни, че солената храна допринася за задържането на вода в организма.

Торбичките под очите ще станат по-малко забележими, а подпухналостта ще изчезне от лицето ви, ако се храните с по-безсолни блюда. Ако не можете да преодолеете нуждата от сол, опитайте да пиете много вода. Това не само ще ви помогне да ускорите метаболизма си, но и ще направи кожата ви по-гладка, пише още БГНЕС.

Накрая експертката заявява, че захарта води до запушване на порите и акне, така че нейната консумация също трябва да се намали.

"Опитайте се да намалите консумацията на сладки газирани напитки, десерти и други сладкиши, особено през лятото. През горещия сезон кожата ни се адаптира към високите температури и става особено чувствителна към храненето. Можете да замените сладкишите с плодове. Това не само ще ви накара да се чувствате по-добре, но и ще помогне на кожата ви", заключава диетоложката.