Често си обещаваме, че ще пием повече вода и обикновено се отказваме след няколко дни. Прекаляваме със стимулиращите напитки, соковете и газираните продукти, докато накрая се обезводним и здравето ни страда. Възможно е да се появят внезапен глад, раздразнителност, главоболие, дискомфорт  в кръста и ставите, различни храносмилателни смущения и козметични дефекти, които ние рядко отдаваме на липсата на течности.

Хората, които приемат достатъчни количества вода по-лесно отделят токсини, поддържат оптимално тегло, имат стабилна енергия и висока концентрация, сбогували са се с главоболието, по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и имат сияеща кожа.

Често ме питат какво е оптималното количество вода за здраве и добър тонус? Добре е количеството вода да съответства на калорийния ви прием. Ако например приемате 1800 калории дневно, то 1 литър и 800 мл вода са добро начало. В дни, в които спортувате, прекарвате много време на топло или на много студено, или пък сте подложени на стрес, това количество може да се завиши до утоляване на жаждата. Добро правило е също да не позволявате да ви застигне жажда – тогава вече сте обезводнени.

Добре е да знаете, че вода се съдържа и в много храни – кисело мляко, плодове и зеленчуци, супи, сокове. Ако те присъстват често в менюто ви, може да изпитвате по-малко жажда и не бива да си налагате да пиете  вода насила.

Ако все пак сте решили, че искате да увеличите количеството на животворната течност, може да използвате няколко лесни трика.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos1. Влезте във воден режим. Свържете пиенето на вода с нещо, което правите всеки ден. Изпивайте голяма чаша вода веднага след събуждане и една преди да си легнете. Така гарантирано си набавяте ценната течност, когато тялото има най-голяма нужда. Изпивайте по чаша преди всяко хранене и ако е възможно - между храненията. Тези ритуали лесно могат да станат част от ежедневието ви, защото са ‘’прикачени’’ към вече съществуващи навици.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos2. Експериментирайте с температурата и плодови инфузии. Ако водата е твърде неутрална на вкус или просто ви се струва ‘’скучна’’, опитайте да я охладите с лед или като я държите в хладилник. Много хора споделят, че студената вода се пие по-лесно. Други добавят изцеден лимон, портокалови резени, грейпфрут, ягоди или стръкове мента. Тези т. нар плодови и билкови ‘’инфузии’’ лесно увеличават количеството на изпитата вода.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos3. Сложете дата на всяка бутилка. Представете си, че решите да изпивате по бутилка вода на ден, но в края на седмицата виждате, че имате 7 полуизпити бутилки. Лесно ще спазвате графика си, като напишете датата върху всяка бутилка и си обещаете да я изпиете до края на деня. Ако не успеете на работа, вземете си я за вкъщи.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos4. Станете воден ‘’сноб’’. Опитвайте вода от различни извори и чешми, различни филтри и системи за пречистване. Ще се учудите колко повече вода изпивате, когато ви е любопитно какъв е вкусът й. Често дори само смяната на един вид филтрираща кана с друг може да промени значително желанието ви да пиете. Станете познавач на водата и се забавлявайте като сомелиер.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos5. Движете се и ходете редовно на масаж. Тези действия автоматично стимулират отделянето на токсини и естествено ви подтикват да пиете течности. Всяка тренировка или масаж ще ви награди с желание за поне 2 чаши вода – ще се чувствате заредени с нова енергия – красиви отвън и здрави отвътре.

Със съдействието на www.artofrealfood.com