"Опитвам се да спазвам стриктно тренировъчна програма и хранителен режим, но кантарът постоянно се движи надолу-нагоре, това ме демотивира и губя стимул за всичко. Защо се получава така и аз ли не правя нещо както трябва?" - това е въпрос, който получавам много често от клиенти. Причините са няколко, като някои от тях са напълно под наш контрол, докато други не можем да контролираме. След като разгледахме първата част с основните причини, нека видим и останалите.

4. Мускулите ви се възстановяват

След силова тренировка има период, в който мускулите се възстановяват. Той обикновено е от 24 до 72 часа и в този период тялото използва по-ефективно предоставената му енергия от храна и хранителни добавки.

Поради тази причина, хората, които започват тренировки не трябва да бързат да намаляват количествата храна, а първоначално да ги увеличат (или поне запазят), спрямо това на което са свикнали, а впоследствие при застой да ги редуцират.

Това е аспект, към който много начинаещи подхождат грешно и е основна причина за провал.

Ако едновременно намалим количества храна и въведем или увеличим физическа активност, създаваме двоен калориен дефицит, за който рядко сме готови и можем да издържим дългосрочно.

Снимка: iStock

5. Храносмилателната ви система е мудна

Това е по-честа причина отколкото предполагате.

Пиенето на повече вода и по-малко странични напитки, консумирането на здравословно количество фибри (зеленчуци, овесени ядки), редовната физическа активност със сигурност раздвижват нещата положително.

Ако положението е вече прекалено влoшено, то може да се помисли за допълнителна подкрепа на храносмилателната система чрез храносмилателни ензими.

6. Стрес

Когато сте редовно под стрес, тялото често задържа вода и може да ви накара да чувствате тежест или подуване.

Стресът повишава и нивата на кортизол, което често се свързва с по-висок апетит за нездравословна храна.

Споменатите вече здравословно хранене и редовна физическа активност доказано намаляват нездравословния стрес.

Снимка: iStock

7. Хормонални колебания

Напълно нормално е да се покачат между два и пет килограма по време на месечен цикъл, но те са преходни.

През този период покачването на временно тегло често се допълва и с покачване на постоянно такова, чрез прием на нездравословни храни в по-големи количества.

Щетите могат да бъдат по-малки когато приемаме адекватни количества здравословна храна, а не я ограничаваме, за да има място за "сладко".

Заключение

Има много причини, поради които теглото ни варира. Някои от тях нямат голямо значение за фитнес цели, но могат да повлияят негативно на здравето ни. Такъв пример е прекаляване със сол, а от там водна задръжка и повишаване на кръвно налягане.

Концентрацията върху нещата, които можем да контролираме е сигурен начин да успеем дългосрочно, като в основата са фокус върху правилно хранене и редовни тренировки, както и отдаване на по-малка тежест върху останалите фактори, които не можем да контролираме - още повече, ако те ни натоварват психически.

Не трябва временни фактори, които повлияват на килограмите ни да променят действията ни и оттам временната вариация да се превръща в постоянна.